Това се причинява от медикамента Ozempic

Ozempic е лекарство, предназначено да помогне за управление на нивата на инсулин при хора с диабет тип 2. Въпреки това, наскоро привлече вниманието, след като множество хора говориха в социалните медии за използването на лекарството за отслабване.

Сега има съобщения за друг спор около Ozempic и подобни лекарства: Някои хора казват, че им е дал нежелан страничен ефект, който е наречен „лице на Ozempic“.

Но какво точно е Ozempic face и защо се случва? „Загубата на тегло, независимо дали е от диета, упражнения, операция или медикаменти, се отразява на лицето ви“, обяснява д-р Джошуа Цайхнер, директор на отдела за козметични и клинични изследвания в дерматологията в болница Mount Sinai. „Мазнините по лицето ни помагат да поддържаме естествено млад вид. Когато загубите мазнини по лицето, лицето често изглежда изтощено и скелетирано. Особено при хора, които губят големи количества тегло, лицето може да изглежда значително по-старо“, разкри той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.