Животът и здравето на диабетици от цялата страна са застрашени

Омбудсманът Диана Ковачева сезира МЗ за голям недостиг на инсулин и за липса на лекарството „Оземпик“, което някои ползва за отслабване. Информацията е от администрацията на националния защитник.

В писмо до здравния министър проф. д-р Христо Хинков тя описа десетки жалби за липса на животоподдържащи инсулини за лечението на Захарен диабет. Проф. Ковачева поиска проверки по конкретните жалби и при констатиране на пропуски или нарушения настоява за незабавни мерки по тяхното отстраняване.

Симптоми и превенция на диабета при децата (ВИДЕО)

Единият от липсващите лекарствените продукти е „Оземпик инжекционен разтвор 1 мг“, т.нар. писалка, широко използвана от много хора не по предназначение, а за бързо и рязко отслабване. Така хората, които действително се нуждаят предвид заболяването си, остават без лечение.

„Посоченото лечение е животоподдържащо, а прекъсването му, както и смяната на терапията, крие сериозни рискове за живота и здравето на пациентите“, пише омбудсманът до министър Хинков.

Проф. Ковачева го информира за редица случаи на потърпевши от цялата страна, които търсят различен вид инсулин, на конкретна фармацевтична компания, като бавнодействащия Tresiba 100 IU/ML, бързодействащия Fiasp 100 IU/ML, Humalog 3 ml, Novorapid, Insulatard и др.

Тя подчертава, че в Годишния доклад за дейността на омбудсмана за 2022 г. е отправила препоръка за анализ на причините за липсата и недостига на лекарствени продукти в аптеките, за предприемане на мерки, в това число нормативни промени, за тяхното предотвратяване, както и гъвкав механизъм за своевременното им осигуряване.

Инсулиновите инжекции, използвани за отслабване, състаряват лицето

Сред сигналите, които илюстрират големия проблем с липсата на инсулини в страната, е този на гражданка от гр. Рила с Диабет тип 1 от 2004 г., която се жалва на обществения защитник, че от една година среща проблем с намирането на инсулин Tresiba на фирмата „Ново Нордиск“.

Тя пише, че е звъняла около 10 пъти на Изпълнителната агенция по лекарствата, от където й казали, че сигналът трябва да го подаде фирмата доставчик. От Министерството на здравеопазването й отговорили, че не могат да й помогнат. Насочили я  да търси фирмата, която го доставя, те не контролират фирмите и ако искам пак да се обадя на Изпълнителна агенция по лекарствата, дадоха ми и номер, на които да позвъня.

„Позвъних и от там получих същия отговор - те не контролират доставките и няма с какво да помогнат. След това реших да се обадя на „Ново Нордиск“, там ми вдигна една жена, която не се представи, след обяснение от моя страна ми каза, че са направили зареждане и няма проблем с инсулина, аз повторно се опитах да й обясня, но тя не ми даде шанс и ми затвори телефона“, жалва се гражданката.

СЛЕД ПРОВЕРКИТЕ ЗА ЛИПСВАЩИ ЛЕКАРСТВА: Санкции за търговци на едро заради незаконен износ

Друга гражданка от гр. Кърджали моли омбудсмана за съдействие „за нормализиране на доставките на бавнодействащия инсулин Tresiba 100 IU/ML и бързодействащия инсулин Fiasp 100 IU/ML“.

Човек от София алармира, че „всяка година, за по няколко месеца, редовно изчезват от аптечната мрежа животоспасяващи препарати за диабетици и други хронични заболявания“. Той е притеснен, защото от два месеца отново липсва Humalog - 3ml, както и още няколко инсулина.

„Хумалог ми е необходим, за да живея. Използвам инсулинова помпа и на месец са ми необходими 6, а вече и повече флакони инсулин. Доскоро липсваше и Калимин, който няма заместител и е критичен за рядкото заболяване Миастения гравис, от което страда партньорката ми. Инсулините трудно се подменят и отнема поне месец заради административни изисквания и условия, които се проверяват и одобряват от комисии. Но това не винаги е възможно, защото не всички инсулини се приемат добре от организма и подмяната може да се окаже изключително труден и опасен за здравето процес“, пише софиянецът и иска забрана за паралелния износ на инсулини, Kalymin и други критични медикаменти, защото от тях зависи работоспособността и живота, на голям брой български граждани.

Той настоява още да се вкарат в забранителния списък всички животоспасяващи медикаменти за диабетици, раково болни и други хронични заболявания, за които се предписват животоспасяващи медикаменти.

Друг граждани от Харманли пък иска информация за липсващи инсулини Fiasp и Tresiba в аптечната мрежа в града и посочва, че „проблемът е периодичен и това води всеки месец в натрупване на закъснението за получаване на съответните медикаменти на нуждаещи се хора, в конкретния случай с Диабет тип 1!“

В жалба от гр. Стамболийски гражданин пише от името на стотици за липсата на инсулин Тресиба. „Това не е проблем само за гр. Пловдив, а за цялата страна! Количествата, които доставят са крайно недостатъчни и ние диабетиците трябва едва ли не да се надпреварваме кой ще го вземе преди другия. Това не е медикамент, който можем да заместим с аналог, нито да пропуснем приема му“, пише човекът.

И жена от Варна алармира за недостиг на някои от инсулините в аптечната мрежа – Tresiba, Fiasp, Novorapid и Insulatard. Тя подчертава, че „за един диабетик инсулинът е жизненоважен и когато не може да бъде осигурен навреме, изходът може да е фатален”.

Том Ханкс за битката с диабета: Сам съм си виновен