Вижте полезни съвети от специалисти

Над един милиард тийнейджъри и млади хора рискуват да увредят или дори да загубят слуха си, алармират учени. Причините – силната музика в слушалките и шумните концерти. Световната здравна организация дори вече говори за епидемия.

Проблемите със слуха водят до забавено езиково развитие при децата, а при възрастните - до изолация и депресия.

Как да опазим ушите си здрави?

Любим продукт за почистване на ушите са клечките. Мнозина мислят, че с тях поддържат безупречна хигиена. Това обаче не е така. С клечките само избутваме ушната кална вътре в ухото и по този начин запушваме ушите си. Освен това може и да се нараним.

Лявото и дясното ухо възприемат различни звуци: Интересни факти за слуха (ВИДЕО)

Използването на свещи за уши също често води до сериозни наранявания на слуховия апарат и най-вече - на тъпанчето.

Специалистите препоръчват рядко да чистите ушите си, защото те се почистват сами. Опитайте да го правите с мазен крем, като го нанесете в ушния канал.

Плуването и къпането не са проблем за здрави уши, но след такива процедури в ушите не бива да има вода. След къпане водата излиза навън като наклоним глава, разтръскаме леко или подскачаме на един крак. Трябва и да подсушите ушите си с кърпа.

Още полезни съвети за това как да опазим ушите си здрави и слуха си – отличен, вижте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.