Вижте как е устроено ухото

С лявото или с дясното ухо чувате по-добре? Малко известен факт е, че както при ръцете, така и при ушите, всеки човек предпочита да използва по-често едното, отколкото другото. Например – когато говорим по телефона. Освен това, дясното ухо възприема повече музика, а лявото – езици. Това сочи изследване сред над 3000 бебета, представено в ефира на предаването „В добра форма” на „Дойче веле”.

По ушните миди могат да ни идентифицират. Но някои характеристики са еднакви при всички хора. Например, еластичната структура на хрущяла. Извивките на ухото усилват определени честоти, за да чуваме по-добре гласове.
 
Проучване: Нелекуваните проблеми със слуха увеличават риска от деменция

Всеки човек има и месеста ушна част. Не е ясно какво е предназначението ѝ. Най-вероятно тя поддържа ухото топло, тъй като е добре кръвоснабдена.
 
Това обаче не е достатъчно, за да чуваме. Звуковите вълни се превръщат в сигнали, благодарение най-вече на рибите. В хода на еволюцията хрилете са образували костите на вътрешното ухо - чукче, наковалня и стреме. Те изпълняват ролята на усилвател и превръщат сигналите в механични вибрации. Благодарение на голямото тъпанче и тези костици, сигналът е достатъчно силен, за да задвижи течността във вътрешността на охлюва.
 
По вътрешната му стена има хиляди косъмчета. За разлика от нормалните косми, тези не растат. Затова често шумът води до непоправими увреждания на слуха.
 
Сетивните клетки във вътрешното ухо превръщат движението на космената покривка в електрически сигнали, които се предават по слуховия нерв до мозъка.
 
Нарушение и загуба на слух – сред последиците от COVID-19

И това далеч не е краят. Слуховият нерв предава сигнала до мозъчния ствол. Слуховият кортекс локализира звука, височината и интензитета му. Чак в ареали като мозъчната кора тези сигнали се превръщат в съзнателно възприятие.
 
Слухът ни е сложен и фин апарат, който ни осигурява достъп до целия свят от възприятие. Той има един-единствен недостатък - винаги е активен и не може да се изключи. Ако искаме спокойствие, тогава трябва да му помогнем малко – като използваме тапи за уши, например.

Видеото е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.