Те могат да получат от 3 до 15 години затвор

Седем души, сред които и началникът на отдел „Миграция” към ОД на МВР в Разград, са задържани за участие в престъпна схема с визи. Отдел „Вътрешна сигурност“ работи по разкриване на случая, свързан с посредничество при набиране на кандидати за получаване на виза тип D, даваща право на дългосрочно пребиваване в страната. Служителка на българското консулство в Истанбул е сред участниците в схемата.

Задържаха с подкуп полицейски шеф в Разград

По случая са събрани достатъчно доказателства, включително и чрез специални разузнавателни средства, съобщи окръжният прокурор на Разград.

Схемата започнала да се разплита преди година. Шефът на служба „Миграция" в Разград Павел Маринов сам привлякъл подозренията на разследващите.

„Службата „Миграция” се намира в една сграда със службата на ДАНС. На един от служителите на ДАНС му направило впечатление, че Маринов се придвижва с изключително скъп велосипед и така е попаднал в полезрението им”, обясни Тихомир Тодоров, окръжен прокурор на Разград.

По думите на окръжния прокурор в схемата са участвали служителка в българското консулство в Истанбул, която е с двойно гражданство. Още двама застрахователи, адвокат и две преводачки от Шумен, както и братът на един от застрахователите, който се издирва. А сумите, плащани за услугата на служителя на МВР, били различни.

„От порядъка на 2-3 хиляди евро. Тогава, когато е имало много желаещи, може би е воден на принципа на спортния тотализатор - от 200-300 евро на всеки един от тях”, обясни Тодоров.

Въпреки че не е бил задържан в момент на вземане на пари, за началника на група „Миграция” били събрани достатъчно доказателства за участието му в корупционната схема. Част от тях със специални разузнавателни средства.

„Имаме безброй доказателства от естеството на които се вижда, че той получава неправомерни средства”, каза Тодоров.

Престъпната схема била следната - турски граждани, които не са имали възможност да се сдобият с визи за постоянно пребиваване в България, са се свързали с бюрото за услуги на жената с двойно гражданство. Тя е намирала истински административни адреси на територията на Разград и Шумен. А началникът на група „Миграция” е съставял документи за фиктивни проверки на хората, които би трябвало да живеят там. Според разследващите взимал по около 2000 евро от кандидатите.

„Сдобиват се с български документ за самоличност, това е най-смущаващото. Според мен Маринов изобщо не си е давал сметка, че открехва завесата към различни криминали и терористи”, заяви Тодоров.

Схемата е действала почти цяла година, а досега разследването е установило, че около 100 души са се сдобили с български визи. Наблюдаващият прокурор ще поиска постоянен арест поне за трима от задържаните, разследването продължава.

„При претърсване са намерени около 60 незаконни боеприпаса, както и димна граната. Поне трима души ще бъдат изправени пред Окръжния съд за вземане на мярка „задържане под стража“, обясни прокурор Тодоров.

Обвинените може да получат затвор от 3 до 15 години.