„Чандраян-3” кацна успешно край Южния полюс

Историческа мисия на Индия до Луната. Минути преди 16 ч. българско време апаратът „Чандраян-3” кацна успешно на спътника на Земята. Събитието е от огромно значение, защото това е първият апарат в човешката история, успял да се приближи до Южния полюс на Луната. Така Индия става четвъртата страна в света, която е успяла да приземи свой апарат на естествения спътник.

„Индия вече е на Луната” - този възглас последва кацането на модула. Министър-председателят на страната Нарендра Моди развя индийското знаме, докато наблюдаваше кацането от Южна Африка, където участва в срещата на върха на БРИКС.

„Този успех принадлежи на цялото човечество и ще помогне на лунните мисии на други държави в бъдеще. Убеден съм, че всички страни в света, включително тези от глобалния юг, са способни да постигнат такива подвизи”, коментира Моди.

В ТЪРСЕНЕ НА ВОДА: Индия изстреля ракета към Луната (СНИМКИ+ВИДЕО)

Присъстващите в командния център не скриха бурната си радост при успешното кацане. Откакто стартира сегашната индийска мисия на 14 юли, голяма част от населението на най-многолюдната страна в света следеше полета и очакваше кацането.

„Това е много важно за Индия по няколко причини. Първо – като демонстрация на технологичния напредък. Както видяхме от последните новини за руската мисия „Луна-25”, никак не е лесно да се кацне на Луната. На второ място – съществено е от гледна точка на научните изследвания. Кацане на Южния полюс ще позволи на Индия да изследва дали на Луната има лед”, обясни управляващият директор на „Спейстек Партнърс” Карла Филотико.

Индия вече е четвъртата държава в света, достигала лунната повърхност след САЩ, Русия и Китай. Всички предишни мисии обаче са кацали в района на лунния екватор. „Чандраян-3” достигна малко познатия и изследван Южен полюс, където се предполага, че има големи количества лед. Модулът транспортира 26-килограмовия луноход, наречен „Прагиян” - санскритската дума за мъдрост. Апаратът се спусна на същото място, където планираше да се позиционира претърпялата преди дни авария руска станция „Луна-25”.  

Индийската мисия да Луната струва 75 млн. долара. Това е по-малко от половината от 200 млн. долара, колкото е струвала неуспешната руска мисия до спътника на Земята.

Какво предстои

Спускаемият модул ще изчака няколко часа, докато лунният прах се уталожи. След това ще бъде инсталирана рампа, по която луноходът „Прагяан” да се спусне на повърхността.

Мисията на апарата ще продължи със събиране на важни данни и изображения, които ще бъдат изпратени на Земята за анализ.

Датата на кацане е внимателно подбрана, за да съвпадне с началото на лунния ден, който се равнява на 28 земни.