"Има натрупване на фактори за повишената агресия в обществото ни", категоричен е социологът Алексей Пампоров

„Става дума за убийство, направено от една малцинствена общност, която в много голям мащаб, за съжаление, сегрегира. Тези хора се чувстват разделени на „ние” и „те”. Това разделение продължава и сред децата. Убийството е абсолютна случайност. Вместо критиките да са към майката или хората, които е трябвало да наблюдават това дете, те са насочени към шофьора. Тук трябва да се намеси държавата”. Това заяви Иван Игов, един от основателите на специалността училищен психолог в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Констатацията му е след като в село Прилеп камион прегази случайно изскочило дете на пътя, а роднини на момченцето убиха шофьора.

Експерт за катастрофата в Прилеп: Ако дете изскочи пред кола в "мъртвата зона", водачът няма вина

По думите на Игов агресията в обществото се засилва заради нестабилността. Колкото хората се чувстват по-неуверени, толкова повече техните дискриминационни нагласи се засилват, в социалната психология има много изследвания. 1/3-та от семействата в страната се справят агресивно при възникване на проблем. Проблемите с домашното насилие са резултат от същата история, обясни психологът Иван Игов.

Той даде пример, че още преди 10 г. с помощта на УНИЦЕФ е изработен цялостен модел за справяне с агресията между децата. „За съжаление, този модел почти никъде не е приложен”, обясни психологът.

Обвиниха дядото на загиналото дете за убийството на шофьора в село Прилеп

Според социолога Алексей Пампоров намушкването с нож в прасеца, което вероятно е довело до смъртта на шофьора, не е опит за убийство. „В случая няма значение каква е етническата група, която го е направила. Много такива инциденти непрекъснато се случват”, обясни Пампоров.

Проф. Игов обрисува ситуацията в училище – в един клас има 1-2 деца, които са насилници и 2-3 деца, които са жертва. Останалите са мълчаливи свидетели. Същата е и ситуацията в обществото. „Всички програми и проекти трябва да бъдат насочени към това мълчаливо мнозинство”, обясни психологът.

Пампоров изтъкна, че хората в селата, през които минават големи пътни артерии, са затруднени. Баби с бастуни не могат да пресекат, защото на пътя има колона от тирове, каза социологът. Според него има натрупване на фактори за повишената агресия в обществото ни.