Обсесивно-компулсивното разстройство обикновено се заражда още в най-ранна детска възраст

Много хора по света страдат от различни психични разстройства и фобии. Сред най-често срещаните подобни проблеми са патологичното събиране на вещи, познато като Синдром на Диоген, и обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). В поредицата „Знаеш ли как?”, излъчвано по канал „Da Vinci" в EON Kids – част от ТВ платформата на EON, експерти обясняват на какво се дължат тези особени състояния при някои хора и какви са възможните решения на проблемите.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Според специалистите може да се каже, че един човек страда от ОКР, когато манията му за почистване отнема поне час всеки ден. Екипът на „Знаеш ли как?” обаче ни среща с жена на име Силви, която отделя за миене и бърсане на всевъзможни предмети и повърхности цели шест от всеки 24 часа.

ОКР обикновено започва в ранна детска възраст (до 10 години), но може да има и пик около 30-ата годишнина. Причините за развитие на този тип психично разстройство може да бъдат различни и все още не са официално обобщени. Според учените обаче става дума за набор от биологични, генетични и индивидуални жизнени фактори.

Доскоро на пациентите с ОКР помагаха психотерапия и медикаменти. Но вече има революционно лечение – дълбока мозъчна стимулация. Този метод се прилага при хората с най-сериозни проблеми.

Група учени пък разработва метод, базиран на автоматизацията на дома. Специално устройство, например, сигнализира, ако някой докосне предмета, върху който е поставено. Има и уред за обеззаразяване, през който може да преминат всевъзможни предмети.

Супер забавление и безопасна среда за деца EON Kids:
EON за деца – част от абонаментните пакети на 
EON, е забавна и безопасна дигитална среда, която децата лесно управляват сами. Телевизионните канали и съдържание са специално подбрани за деца. Можете да създадете EON профил на вашето дете според неговата възраст, платформата дава възможност и за създаване на множество детски профили със забавна картинка за аватар. С EON TV детето ви ще се наслади на избрано съдържание на всички устройства.