Според него декларациите от миналата и тази година имат различен прочит относно войната

На срещата на Г-20 се води битка за геополитическа доминация. Това заяви в предаването „Денят на живо” с Наделина Анева по NOVA NEWS бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков.

„Живеем в свят, в който липсва доверие, мир и сътрудничество и това се отразява на всички международни институции и форуми. На срещата на Г-20 най-същественото като тенденция е утвърждаването на така наречения „глобален Юг” като нов геополитически фактор. От тази гледна точка отговорът на въпроса дали Джо Байдън запълни освободеното пространство от Си Дзинпи и Путин, е - не. Ако някой го запълни, то беше по-скоро президентът на Индия - Моди. Формира се една нова политическа линия, която не е анти-запад. Тази тенденция не е проруска. Тя разглежда войната в Украйна като геополитически сблъсък на империалистически сили и през тази призма не приема санкциите срещу Русия. Тя е против войната и агресията на Русия, но също така е и против продължаването на военните действия дотолкова, доколкото тази конфронтация и милитаризация се отразява много негативно на най-бедните държави”, обясни Кючуков.

Кремъл потвърди за предстоящо посещение на Ким Чен-ун в Русия

Според него декларациите от миналата и тази година от срещите на Г-20 имат различен прочит относно войната.

„В сегашната изобщо не се споменава Русия, докато миналата година тя беше осъдена като агресор. Не се търси безусловното изтегляне на руските войски от Украйна. Това е знак, че има динамика в отношението към войната. Западът не успяхме да убедим света, че това е война на ценности, а тя се разглежда като геополитически сблъсък, част от който сме ние. Т.н. трети свят предпочита да остане встрани от осъждането на Русия. Променят се нагласите в Европа и САЩ не относно това как трябва да завърши войната, а по какъв начин да се помага на Украйна”, каза още Кючуков.

За БРИКС:

„БРИКС сама по себе си е твърде интересна структура и предстои да видим в каква посока ще се развие. Тази организация не е алтернатива на Г-20, но тя е фактор в международните отношения. Същото важи и за валутата на БРИКС. Няма как да се създаде алтернатива на долара, но се търси намаляване на зависимостта от него. На лидерската среща наблюдавахме една борба за утвърждаване на глобалния Юг. Това е причината Западът да направи толкова отстъпки. Целта е да се оставят отворени вратите за преговори и споразумения, най-вече Индия”, добави.

Ердоган: Изключването на Русия от преговорите за зърнената сделка не е устойчиво решение

Според него проблемите за зърнената сделка са два. „Първият е заплащането и изваждането на някоя руска банка от санкциите, за да може да се извършват плащания. Вторият го каза Ердоган - за да има сделка, трябва да участват и двете страни. Не може да се налагат едностранно решения", обясни дипломатът. 

Целия разговор гледайте във видеото.