Летателният апарат, приличащ на дирижабъл, е изцяло екологичен

Компания за хибридни въздушни превозни средства, базирана в Обединеното кралство, разработи самолет пълен с хелий. Летенето с "Еърлендър" - екологично летателно средство, което напомня за дирижабъл, в сравнение с обикновените самолети е по-бавно, но за сметка на това отделя до 90% по-малко въглерод.

"Забелязваме, че има огромен интерес към нисковъглеродни технологии, различни начини за извършване на работа и за разширяване на достъпа до части от света, които в момента не са достатъчно обслужвани от транспортни мрежи", заяви Том Грънди, главен изпълнителен директор.

Когато е напълнен с хелий, корпусът на "Еърлендър" е дълъг колкото футболно игрище и е висок колкото шест двуетажни автобуса. Кабината отдолу може да бъде оборудвана с няколко луксозни спални - или със 100 места, където пътниците могат да гледат през прозорци, разположени от пода до тавана.

Пилотиран самолет на течен водород летя в Словения

„При нормален самолет крилото генерира цялата подемна сила, затова трябват двигатели, които да го бутат напред. При хибридния - подемната сила идва от напълването на повдигащото се крило с хелий. Това дава на самолета предимство пред гравитацията. Именно това го прави толкова ефективен", подчерта Грънди. 

Самолетът може да остане във въздуха до пет дни. Освен това може да се приземи на всякаква равна повърхност, включително вода, пясък и сняг. Испанска авиокомпания вече е резервирала 20 хибридни самолета, още преди началото на производството. Тя ще може да ги използва за четиричасово пътуване между Испания и Балеарските острови.

Вижте първата в света летяща чиния, създадена от човек (ВИДЕО)

"Постигаме икономически резултати, разработваме технологията, получаваме клиенти, а щом имаш такава работеща система, потребителите се качват на борда", посочи изпълнителният директор на компанията. 

Въпреки отбелязания напредък, дирижаблите са имали своето проблемно минало. През 1937 г. при катастрофа причинена от запалване, живота си губят 36 души. От комапнията са убедени, че технологията в момента се е подобрила.