Специалисти дават полезни здравни съвети

Ракът е водеща причина за смърт в световен мащаб. По данни на СЗО той стои зад близо 10 милиона смъртни случая през 2020 г. или почти един на всеки шест смъртни случая. Тези данни ни стимулират да осъзнаем сериозността на голямото разпространение на това заболяване. Как обаче да се предпазим от коварното заболяване?

Първата стъпка към превенцията на рака винаги е ясното осъзнаване, че не сме безсмъртни, и че начинът, по който се отнасяме към тялото и към психиката си, неминуемо се отразява на бъдещото ни здравословно състояние. Именно на това ни учи онколог-хирургът д-р Ричард Бабор в поредицата "Как да не хванете рак", която можете да откриете в богатата Видеотека VOD – част от ТВ платформата на EON. В тази документална поредица от четири части д-р Ричард отсява науката от суеверията, за да открие какво можем да направим, за да държим рака далеч от нас.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM тук.

Ранното диагностициране на рака е изключително важно, затова не пренебрегвайте необичайни промени в тялото и в телесните ви функции. Но може ли да се намали или направо избегне рискът от рак на първо място? Звучи твърде хубаво, за да е истина, но не е невъзможно. Учените от Харвардското училище по обществено здраве изчисляват, че до 75% от смъртните случаи от рак в САЩ могат да бъдат предотвратени и формулират 10-те закона за превенция на рака.

Избягвайте тютюна във всичките му форми, включително излагането на пасивно пушене. Не е нужно да сте международен учен, за да разберете как да защитите себе си и семейството си.

Хранете се правилно. Намалете консумацията на наситени мазнини и червено месо, което може да увеличи риска от рак на дебелото черво и по-агресивна форма на рак на простатата. Увеличете консумацията на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Не водете застоял начин на живот. Физическата активност е свързана с намален риск от рак на дебелото черво. Упражненията също така изглежда намаляват риска от рак на гърдата и вероятно репродуктивен рак при жените. Физическата активност ще ви помогне да се предпазите, дори и да не отслабнете.

Поддържайте здравословно тегло. Затлъстяването увеличава риска от много форми на рак. Ако трябва да отслабнете, приемайте по-малко калории и изгаряйте повече с упражнения.

Ограничете пиенето до едно питие на ден. Прекалената употреба на алкохол увеличава риска от рак на устата, ларинкса (гласовата кутия), хранопровода, черния дроб и дебелото черво. Тя също така увеличава риска от рак на гърдата при жените. Тютюнопушенето допълнително увеличава риска от много злокачествени заболявания, предизвикани от алкохола.

Избягвайте ненужното излагане на радиация. Правете медицински образни изследвания, само когато наистина имате нужда от тях. Проверете дома си за радон, който увеличава риска от рак на белия дроб. Защитете се от ултравиолетовото лъчение на слънчевата светлина, което увеличава риска от меланоми и други видове рак на кожата. Не се тревожете за електромагнитното излъчване от електропроводи с високо напрежение или радиочестотното излъчване от микровълнови печки и мобилни телефони. Те не причиняват рак.

Избягвайте излагането на промишлени и екологични токсини като азбестови влакна, бензен, ароматни амини и полихлорирани бифенили (PCB).

Избягвайте инфекции, които допринасят за рак, включително вируси на хепатит, ХИВ и човешки папиломен вирус. Много от тях се предават по полов път или чрез замърсени игли.

Направете качествения сън приоритет. Лошият и недостатъчен сън се свързва с увеличаване на теглото, което е рисков фактор за рак.

Приемайте достатъчно витамин D. Сега много експерти препоръчват 800 до 1000 IU на ден - цел, която е почти невъзможно да се постигне без прием на добавки. Въпреки че защитата далеч не е доказана, данните сочат, че витамин D може да помогне за намаляване на риска от рак на простатата, рак на дебелото черво и други злокачествени заболявания.

Внушителна видеотека в удобно за вас време с VOD:
Просто натиснете VOD – част от абонаментите пакети на EON, на вашето дистанционно. Можете да търсите, преглеждате и подреждате заглавията според вашите интереси и предпочитания. Те са удобно разпределени в отделни жанрове. Каталогът се обновява непрекъснато, така че никога няма да скучаете. Филмовото удоволствие е гарантирано!

Източник: edna.bg