Председателят на БЛС призова за промени, за да не се стига до такъв проблем

Здравната каса ще плаща онколекарствата на всички болници по най-ниската цена, постигната от лечебно заведение през предходния месец. Това е записано в правилата, които са изготвени от Здравната каса. Методиката е предложена на публично обсъждане.

Според д-р Камен Кожухаров, управител на Комплексен онкологичен център-Русе, има опасност не пациентите да останат без медикаменти, а да не може да се поддържа доброто заплащане на персонала. „Това, което се плаща от сметките на лечебното заведение, е за сметка на обема заплати”, обяви той.

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС, каза, че онкологичните лекарства са скъпи и болниците не могат да издържат, ако не се заплащат на реалната им стойност. В предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS, той уточни, че това не е обикновена, а много скъпа терапия.

Хинков: От 1 октомври въвеждаме електронната рецепта

„Няма предварителни данни, на каква стойност се търгува един медикамент, каква е стойността му в позитивния списък. Само така ще стане ясно има ли отклонения”, посочи Маджаров.  Според него не е виновна Здравната каса, тъй като изпълнява закона. „Важно е да си дадем отговор на въпроса кой изработи, кой внесе и кой представи предложението на народните представители. Това не е предложение на НЗОК, но ще намерим този, който го е написал, защото е безумие. Той уточни, че трябва да се вземе решение, да се направят промени, защото предложението няма как да влезе в сила от 1 октомври.