Той е полезен за периферната и централната нервна система

Ако детето ви често се оплаква от отпадналост или умора, освен от недоспиване, може да става дума и за липса на определен витамин в организма. Както обясняват педиатрите, умората може да е признак на дефицит на витамин B12, ключов витамин, от който детето се нуждае основно за производството на червени кръвни клетки, съобщава "Хина" и БГНЕС.

Bитамин B12 е полезен за периферната и централната нервна система. Освен това много изследвания показват, че той поддържа активността на имунната система и здравето на нервните ĸлетĸи

За разлика от други витамини, B12 не присъства в плодовете и зеленчуците, тъй като растенията не го произвеждат. Вместо това най-често детето може да си го набави чрез месото, предимно пилешко или пуешко месо и млечни продукти.

Тъй като тези храни са лесно достъпни, дефицитът на витамин В12 не е често срещан. Ако това се случи, децата най-често се оплакват от умора или изтощение, появяват се и бледа кожа на лицето, мускулна слабост, проблеми с концентрацията или паметта, храносмилателни разстройства и др. 

Източник: БГНЕС