Вижте обясненията на учени от Германия и САЩ

Мъжете по света живеят няколко години по-малко от жените. Изследователи от Университетската болница във Франкфурт отдавна имат заподозрян за това - Y-хромозомата, която генетично прави мъжа мъж.

Хромозомите съхраняват генетична информация в нашите клетки. Хората имат 23 двойки хромозоми, една от които определя пола. Жените имат Х-хромозома, а мъжете - Y. Именно тя е най-малката от всички. Върху нея има малко повече от 50 гена. За сравнение на Х-хромозомата те са над 800.

Повторно израстващи зъби: Научно откритие дава надежда за революционна промяна

Но Y-хромозомата играе важна роля за здравето на мъжете. Проблем би могла да бъде не самата тя, а нейната загуба. С течение на живота тя изчезва при някои мъже по време на клетъчното деление. Това засяга някои от така наречените кръвни стволови клетки. Те се намират в костния мозък и произвеждат нови кръвни клетки. Тогава те вече нямат Y-хромозома.

При около 5% от мъжете се наблюдава загуба на Y-хромозомата. До 60-годишна възраст тя е между 20 и 25%, а над 70 години - до 40%. Подобна загуба води до по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, Алцхаймер, диабет и увреждане на зрението.

Защо се случва така?

Изследователски екип от Франкфурт изследва кръвни проби от пациенти със сърдечни проблеми. При тях се откриват клетки без Y-хромозома значително по-често. Учени от САЩ пък доказали чрез тестове върху мишки, че кръвните клетки без Y-хромозома могат да причинят белези в сърцето - така наречената фиброза. В резултат на това състояние сърцето се втвърдява и не може да помпа добре. Все още не е напълно ясно, дали тези резултати ще са същите и при хора. Екипът от Франкфурт обаче наблюдава подобен процес и в човешките клетки.

Много неща обаче все още не са изследвани, включително това как да се противодейства на загубата на Y-хромозомата. Към момента има само две препоръки – да избягваме цигарите, защото пушенето ускорява загубата на Y-хромозомата. Онова, което има защитен ефект пък, е редовната физическа активност.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Проект Бъдеще“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 21.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.