Криминално проявени нападнали възрастен мъж в дома му и откраднали близо 19 000 лева

Истински екшън със среднощна гонка и стотици разхвърляни банкноти на пътя се е разиграл край видинското село Раковица. Във вторник вечерта патрул на „Гранична полиция” опитал да спре автомобил, но шофьорът и тримата му спътници изскочили от колата, хукнали да бягат и започнали да хвърлят пари. На място са задържани трима от извършителите, а четвъртият успял да избяга. Самоличността му е установена и мъжът се издирва. 

Оказало се, че задържаните са криминално проявени и само няколко часа по-рано са нападнали 85-годишен мъж в дома му. Те откраднали от него близо 19 000 лева и го заключили. В къщата на Нино влезли двама мъже, за да искат спестяванията му. Той обясни, че други двама ги чакали отвън. Възрастният човек отказа да разкаже пред камера какво се е случило, но обясни, че преди да даде парите, са го душили, а след това са го заключили. 

Съседите на Нино забелязали движение около къщата му, но не заподозрели нищо. „През деня мина една черна кола и аз мислих, че синът му е дошъл. След това мина два пъти отиде и се върна един пикап, но него го нямаше. Вечерта след 10:30 сигурно е била и свети и си казах „Боже, кой свети, тук няма жив човек“, разказа ни съседка на обрания мъж. Открадната сума ще му бъде върната.

След нападението и обира над две момичета: Задържаните направиха самопризнания

„Сигналът за извършено тежко престъпление в село Макреш е подаден в 7:45 ч. Мъжът е бил заключен и сигналът е подаден доста след посегателството срещу него. До получаването на информацията в Областната дирекция вече са били установени и задържани трима от извършителите”, каза в ефира на „Здравей, България” директорът на ОДМВР-Видин старши комисар Петър Коцин.

По думите му двама от извършителите са рецидивисти. „Не са употребили насилие по време на грабежа. Двама от извършителите имат и предишни подобни прояви, свързани с кражби и грабежи. Едно от лицата преди два-три месеца е излязло от затвора. Задържаните са около 30-35-годишни. Те са от село Студено буче, Монтанско”, уточни Коцин.

Полицаи опряха пистолет в главата на мигрант, за да го оберат

Тримата мъже са познавали жертвата си. „Преди месец и половина са правили ремонт на покрива на къщата му. Вероятно така са разбрали къде държи парите”, допълни директорът на ОДМВР-Видин.

„Извършителите към момента са задържани за 24 часа. Предстои днес да им бъдат повдигнати обвинения. Прокуратурата иска 72 часа задържане и налагане на постоянна мярка. И четиримата са с богато криминално минало”, заяви говорителят на прокуратурата във Видин Владислав Влашев. Един от мъжете преди два-три месеца е излязъл от затвора. 

Повече гледайте във видеото.