Изтребители са бомбардирали над 450 цели

Израелската армия отново атакува стотици позиции на палестинската групировка "Хамас", докато разгръщаше сухопътните си операции в Ивицата Газа, съобщиха израелските военни тази сутрин, цитирани от ДПА.

Гарелов: В Газа трябва да се води война срещу мизерията, тя да мине на арабско управление

През изминалото денонощие изтребители са бомбардирали повече от 450 цели, включително командни центрове, наблюдателни пунктове и площадки за изстрелване на противотанкови ракети, съобщиха Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) в "Телеграм". Израелските бойни части са атакували терористични клетки, които са се опитали да извършат нападение и да изстрелят противотанкови ракети.

Израелски офицер е бил сериозно ранен през нощта, когато бил улучен от минометен снаряд в северната част на Ивицата Газа, се казва още в съобщението. Друг е бил ранен при сблъсък с терористи, също в северната част на Газа. Според ЦАХАЛ и двамата в момента се лекуват в болница.

Израелската армия е навлязла в северната част на Ивицата Газа

Израел навлиза в следващата фаза на войната си срещу "Хамас" в Газа по въздух, суша и море, заяви говорителят на ЦАХАЛ Даниел Хагари във видеозапис, публикуван в платформата "Екс" (доскоро "Туитър"). "Сухопътните операции в северната част на Ивицата Газа продължават. Продължаваме да преминаваме през етапите на войната съгласно плана. Постепенно разширяваме сухопътната дейност и обхвата на силите си в Ивицата Газа", каза по-късно той в актуализирано съобщение.

Според информация на световните медии хиляди жители на Газа са се струпали около болницата "Шифа" в палестинския анклав, за да намерят убежище. Снимки, публикувани от Си Ен Ен, "Ал Джазира" и други телевизионни канали, показват, че много жители са потърсили подслон в близост до най-голямата болница в Ивицата Газа.

Медици и 10 камиона хуманитарни помощи са влезли в Ивицата Газа

По данни на Агенция на ООН за подпомагане на палестински бежанци (UNRWA) хиляди хора са нахлули в складове и разпределителни центрове за хуманитарна помощ. В централната и южната част на Ивицата Газа те са задигнали пшенично брашно и други стоки, като например хигиенни продукти, уточни международната агенция.

"Това е тревожен признак, че гражданският ред започва да се разпада след три седмици война и строга обсада на Газа", заяви Томас Уайт, директор по въпросите на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Газа. "Хората са уплашени, разочаровани и отчаяни", добави той.

Положението със снабдяването в Газа беше много лошо още преди избухването на войната и оттогава се влоши значително на фона на блокадата и масовото разселване, отбелязва ДПА.

От началото на войната в Газа преди седмици на територията на палестинския анклав са навлезли стоки от около 80 камиона през пункта "Рафах" на гланицата с Египет. Вчера обаче нито един от конвоите не успя да влезе поради прекъсване на интернет и комуникационните услуги, отбеляза ДПА. 

Източник: БТА, Симеон Томов