Летището беше затворено в събота вечер

След 18-часова заложническа криза, полицията в Хамбург успя да убеди похитителя да се предаде. Той е бил арестуван на пистата на летището, а дъщеря му, 4-годишната Аслихан е невредима. Тя е била предадена за прегледи на медицински екип.

Регионалният вътрешен министър на Хамбург Анди Гроте написа: "Благодарение на високопрофесионалния и внимателен подход на хамбургската полиция вземането на заложници беше прекратено без пострадали." Той благодари на полицаите и поздрави: "Силно представяне!"

В събота около 19:20 ч. местно време, Салман Е. влязъл в апартамента на бившата си съпруга 38-годишната Севда Е. Според информация на германския вестник „Билд“, той използвал като претекст да получи достъп обява, която бившата му жена публикувала в интернет. Използвал фалшив имейл адрес и чрез него си уговорил среща, по време на която отвлякъл дъщеря си.

ЗАЛОЖНИЧЕСКАТА ДРАМА В ХАМБУРГ: Продължават преговорите с мъжа, който отвлече детето си

Минути по-късно я качил в автомобила си и потеглил към международното летище в Хамбург, където е бил забелязан от полицията. 35-годишният мъж счупил бариера и паркирал колата си на пистата до самолета на турските авиолинии, като предварително от нея бил премахнал регистрационните номера.

Похитителят поискал да лети до Турция с дъщеря си и подпалил няколко малки пожара, след като изхвърлил от колата горящи бутилки, тип коктейл „Молотов“, съобщи говорител на полицията. Нападателят стрелял и няколко пъти във въздуха.

„Трябва да предполагаме, че той притежава огнестрелни оръжия и вероятно взривни устройства от неизвестен тип. Нашият приоритет е сигурността на детето. Според това, което знаем до момента, детето е в добро физическо състояние“, съобщи полицията в Хамбург в социалната мрежа Х. 

Летището беше затворено в събота, а повече от 3200 пътници бяха евакуирани. Полетите на аеропорта бяха възстановени в неделя вечерта, но са се образували големи опашки и изчакването продължава дълго. За днешния ден през летището е било планувано да минат 34 500 пасажери. Не е ясно колко от полетите обаче ще се осъществят.