Хората се притесняват как ще посрещнат зимата

Торнадо отнесе покриви и комини и в Смолянско. Пострадали хора няма, но материалните щети са за стотици хиляди.

Десислава Манолева никога няма да забрави нощта на 4 ноември. „Изведнъж чух нещо да бучи. Като погледнах - ей така почна да се върти нещо във въздуха като облак, да се върти торнадо”, разказа Десислава.

От силния вятър ламариненият покрив на обора отлетял и паднал в реката. А водата започнала да приижда от близката гора. В опит да се предпази от летяща срещу лицето ѝ летва с пирони, Десислава чупи и пръстите на дясната си ръка.

Социално подпомагане оказва помощ на пострадалите от силната буря

За Албена Заимова предизборната нощ е била като сбъдване на най-големия ѝ кошмар. „Ужас, ужас. Ламарината от къщата хвърчат. Керемиди, дъжд, градушка. Гърми...”, каза Албена. Тя сподели, че няма кой да ѝ помогне да разчисти след торнадото. Моли се доброволци да дойдат, за да сложат поне найлони на покрива, макар зимата да чука на вратата.

124 души живеят постоянно в село Сивово, сочат избирателните списъци. Средната им възраст е 70 г. „Това ми е кръщенето явно. Радващото е, че нямаме жертви. И общинският кмет ни е важен, но оцеляването мисля, че е първа точка”, заяви Зоя Калайджиева – избрана за кмет на село Сивино.

В Сивино и още 9 села в общината изборният ден започна без ток. Но в тези секции машини няма и гласоподавателите спокойно можеха да упражнят правото си на глас. В Смолян хората се оказаха раздвоени дали да ползват машините. Двамата кандидати за кмет на Смолян за трети път се изправят един срещу друг на балотаж.