Червените светлини бяха наблюдавани не само у нас, а и в няколко европейски държави

Втори ден след като станахме свидетели на природен феномен за нашите ширини – червено небесно сияние, в общественото пространство въпросите остават: Какво е предизвикало явлението над България?

Допълнителен интерес към темата предизвика и появилата се информация, че заедно с магнитната буря в неделя вечерта е имало експеримент на известната програма HAARP – именно за изследване на полярните сияния.

Отблясъци от огромен пожар, природно бедствие или необичайно на цвят полярно сияние? Докато въпросите обикалят социалните мрежи – науката дава отговор.
"Това, което видяхме, е категорично полярно сияние – така наречената "Аврора", която се случва винаги, когато има изригване на слънцето и потокът от заредени частици е достатъчно силен, че да успее да достигне до земята. Тогава той наелектризира въздуха и се получават ето такива светлинни сияния", заяви доц. Петя Трифонова, геофизик от Института по геофизика при БАН. 

От "Моята новина": Полярно сияние над България (ВИДЕО+СНИМКИ)

Явление, обичайно около полюсите, където частиците реагират с азота във въздуха на височина до 200 км над земната повърхност, и небето се оцветява в зелено. Червеният цвят, който обагри българското небе в неделя вечерта обаче, се дължи на сблъсък на двойно по-голяма височина – близо 400 километра над Земята.
"Аз просто не съм си и мечтала такова нещо да видя в България. За мен това е изключително изненадващо", добави Трифонова.

Червените светлини в неделя вечерта бяха наблюдавани не само у нас, а и в няколко европейски държави. И дори много по-далеч - в Китай.
"Видяхме червено сияние в небето – явлението продължи около половин час. И точно когато решихме, че е приключило, сиянието изведнъж стана зелено. Всички извадихме телефоните си и запаметихме момента", разказа Жанг Янжъ, турист в гр. Мохе, Китай.

Небесни светлини в червено: Северно сияние озари най-северния китайски град (ВИДЕО)

Обратно у нас, заедно с доц. Трифонова проверяваме силата на магнитната буря на 5 ноември. Тя ни обяснява, че само изключително мощно слънчево изригване може да доведе до този природен феномен. "Ето я най-силната степен от 5 ноември – тя е 7, между 17 и 20 ч. българско време" посочи Трифонова.

Седма степен по деветобална система обаче не е основание в небето да бъде наблюдавано полярно сияние, уточнява геофизикът.
"И тогава попаднах на информация, че в същото време – периодът между 4 и 7 ноември, се планира един много интересен експеримент за симулиране на такива аврорални сияния", каза доцентът. 

Експериментът е дело на познатия в световен мащаб HAARP или в превод „Програма за високочестотно активно изследване на сиянията“. Проектът е финансиран от Геофизичния институт на Съединените щати, а съоръженията, ситуирани в Аляска, излъчват импулси в атмосферата и предизвикват полярно сияние, за да го изследват.
"Те са написали, че 500 км. е граничното разстояние, от което това ще може да се наблюдава", каза тя.

Изводите - Нито магнитната буря, нито експертиментът на HAARP са достатъчни за подобно полярно сияние. Но дали наслагването на двата фактора може да доведе до подобно явление – остава въпрос без отговор.