Това потвърдиха от пресцентъра на НС

След вчерашните трусове в ДПС и оставката на председателя на партията Мустафа Карадайъ, единствен председател на парламентарната група на партията остава Делян Пеевски.

От Народното събрание увериха, че има внесено писмо до председателя на парламента Росен Желязков, с което го уведомяват, че народните представители от ПГ на ДПС са взели решение за промяна в ръководството на групата и избиране на нов председател на проведено заседание на 8 ноември.

Досега ПГ на ДПС имаше двама съпредседатели – Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски. Вчера председателят на ДПС Мустафа Карадайъ подаде оставка. Почетният председател д-р Ахмед Доган поема оперативното ръководство на партията до провеждането на Национална конференция, съобщиха от пресцентъра на ДПС. 

Към момента Мустафа Карадайъ фигурира на сайта на Народното събрание като член на ПГ на ДПС. И депутатите на ДПС днес не влязоха в пленарната зала, но парламентарната им група се събра на съвещание. След него стана ясно - но от сайта на Народното събрание, че Делян Пеевски е новият председател на парламентарната група. На този етап бившият председател на Движението Мустафа Карадайъ остава редови депутат. От партията днес запазиха мълчание.

До провеждането на Национален конгрес през февруари начело на ДПС активно се завръща Ахмед Доган.

Мустафа Карадайъ подаде оставка като председател на ДПС

Останалите парламентарни групи бяха лаконични в коментарите за случващото се в ДПС с мотива, че не е редно да се месят във вътрешнопартийни политики. Въпреки че не присъстваха в зала, депутатите от ДПС дойдоха в парламента, но отказаха да говорят за трусовете в партията.  На влизане в сградата на Народното събрание Хамид Хамид отказа да коментира оставката на досегашния лидер на партията Мустафа Карадайъ.

Не стана ясно дали Мустафа Карадайъ е бил на заседанието на групата. Карадайъ влезе буквално със скок в голямата политика, на 19 януари, 2013-та година. Тогава именно той скача върху Октай Енимехмедов, който в този момент е опрял газов пистолет в главата на тогавашния председател на ДПС Ахмед Доган. От тази година Карадайъ - дотогава от ниския ешелон в партията, стана депутат от ДПС. През 2015-та председател на ДПС е Лютви Местан, но година след като Местан загуби доверието на Ахмед Доган начело на партията застана Мустафа Карадайъ. След 7 години на този пост, отново изненадващо и с голяма бързина, Карадайъ се оттегли.

Фалстарт на първото заседание на НС след местните избори 

Депутатите от ГЕРБ останаха без коментар, а партньорите им в управлението ПП-ДБ смятат, че партийните рокади са нормално явление.

На влизане в парламента депутатите от ДПС е отказаха да коментират рокадите. Останалите парламентарни групи също бяха лаконични по темата.

„Всяка партия трябва да има правото да си избере лидерите, да си ги сменя, да има промяна”, заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков.

„Първо е редно да чуем тълкованията, които ще излязат от ДПС, преди ние да се впуснем в такива, защото не сме анализатори”, обясни съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

Политолози: С наближаването на ротацията ГЕРБ отстъпва все повече от евентуален капан на властта

„Трусовете в ДПС предизвикаха днешния ден на траур в парламента. Виждаме, че солидарни с това, което се случва в Движението за права и свободи, ГЕРБ и ПП-ДБ излязоха от залата, може би, тъгувайки за Мустафа Карадайъ. Държавата се превръща все повече в лична феодална собственост на двама-трима души”, смята лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Не може да коментираме процеси, които текат в други партии. Това е принципно наше отношение от години”, твърди лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Тяхно право е да правят, каквото си искат. Това е друга партия, аз не съм от ДПС и не ме интересува какво правят”, заяви Тошко Йорданов от ИТН.