Те се замислят как ще управляват изтегления нов дълг от 2 млрд. евро

„Едни ясно поети ангажименти от двете страни само ще укрепят правителството. Принципно в желанието да се седне на този разговор (между управляващите коалиции), виждам само положително намерение. Оттук нататък може да се превърне в нещо различно – разчитам тази заявка на Борисов като изреждане на неизпълнени ангажименти. За да има ефективност в едно управление, трябва да има параметри и начини как се работи в него”. Това заяви политологът доц. Татяна Буруджиева в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Тя изтъкна, че няколко общини са със спрян бюджет. „Ключовата препъни-фигура ще бъде Асен Василев. ГЕРБ не могат да допуснат да им провалят току-що избраните кметове, при положение, че няма общински съвети, където да има мнозинство на когото и да било. Тук е голямата битка – те (ПП-ДБ) държат ресурсите, а казват: „ще вземете властта”. Коя власт ще вземе ГЕРБ при ротацията, при положение, че ще има само един министър-председател без кадрово и финансово обезпечение”, запита Буруджиева. Тя смята, че колкото повече наближава времето за ротация, толкова повече ГЕРБ няма да се съгласи на една ротация, която ще го вкара в тежък капан.

Борисов: Призовавам Асен Василев да не отваря кутията на Пандора с нови дългове

Според  политолога Петър Чолаков очевидно е, че има опит от страна на Борисов да каже, че има непоети ангажименти. „Има и друг момент – вероятно иска и повече лостове да има вътре в изпълнителната власт. Ако тази конструкция се запази във времето, ГЕРБ все повече си мислят как ще управляват, какво ще заварят, след като нямат заместник-министри. Политическата отговорност ляга върху теб. Има и друг момент – изтегленият дълг от 2 млрд. евро, което е изключително важно”.

Според двамата политолози финансовият министър Асен Василев заедно с бюджета става ключ за управлението. Нито ГЕРБ ще искат да поемат управлението и да го оставят да е министър, нито от ПП-ДБ ще се съгласят да се откажат от него, каза Буруджиева.

Иван Сотиров за оставката на Карадайъ: Така е решил собственикът на партията - Ахмед Доган

Относно изненадващата оставка на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и поемането на ръководството на партията от почетния председател Ахмед Доган Чолаков каза: „Гласуването на бюджета и поведението на ДПС ще покаже защо е била тази смяна в ДПС, дали Доган, поемайки на ръчно управление на партията ще върви към торпилиране на сглобката или ще търси засилване на повече позиции в нея”.

Според Буруджиева сега ще се тества лидерството на Делян Пеевски. „Именно и заради Магнитски и др. неща ДПС ще бъде основният стожер на правителството. Неслучайно сега сменят ръководството на партията. Смяната показва, че ДПС ще направи всичко възможно да укрепва правителството”, обясни тя.

От кои политически формации са новите кметове на общини