Страната въведе тази мярка на 5 октомври

Правителството на Словакия реши да удължи срока на временния контрол по границата с Унгария до 23 декември, предаде Ройтерс.

Австрия и Германия въведоха граничен контрол (ВИДЕО)

Централноевропейската страна въведе тази мярка на 5 октомври, след като съседките ѝ Полша, Чехия и Австрия затегнаха контрола по границите си със Словакия.

От началото на годината до 12 ноември Братислава е отчела ръст от над 500% на задържаните нелегални мигранти, сочат официални данни на правителството, публикувани днес. В периода между 10 и 17 ноември са били задържани 29 души, влезли нелегално в страната, докато през първата календарна седмица след въвеждането на граничния контрол броят на задържаните е бил 1690.  "Може да се направи заключението, че контролът по вътрешните граници, заедно със сходни мерки, наложени в съседни страни, имат превантивен характер", се казва в изявление на словашкото вътрешно министерство.

Полша възстановява граничния контрол със Словакия

Премиерът Роберт Фицо, който оглави словашкото правителство за четвърти път, след като спечели парламентарните избори през септември, обеща да пази границите от нелегални мигранти. Това беше едно от водещите послания в кампанията му, отбелязва Ройтерс.

Мигрантите, които са предимно млади мъже от Близкия изток и Афганистан, пристигат най-вече през т.нар. Балкански коридор. Те влизат в Унгария през Сърбия и се насочват към Германия и други западноевропейски страни.

Словакия, Чехия, Полша, Унгария, Австрия и Германия, които през последните месеци започнаха да правят проверки по границите си, са част от Шенгенското пространство на ЕС, припомня Ройтерс.

Източник: Николай Вълев, БТА