Стотици хиляди са евакуирани заради придошлите води

Правителства на страни от Източна Африка, както и ООН, съобщиха за нарастващ брой загинали и разселени след наводнения, предизвикани от продължили седмици проливни дъждове в региона, предаде ДПА.

Само в Кения и Сомалия повече от 200 души са изгубили живота си. Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси съобщи днес, че броят на смъртните случаи в Сомалия е 96, а 746 000 души са напуснали домовете си, за да се спасят от наводненията. Смята се, че общо два милиона човека в страната са били засегнати от бедствието.

Пътници от наводнен автобус в Момбаса се евакуираха с въже (ВИДЕО)

Ситуацията се влошава и в съседна Кения. Министърът на вътрешните работи Реймънд Омоло каза, че в източноафриканската страна са загинали най-малко 120 души. Освен това хората от 90 000 домакинства са били подслонени в 120 лагера за временно настаняване.

Наводненията в региона бяха предизвикани от проливни дъждове, свързан с климатичния феномен Ел Ниньо, отбелязва ДПА. Хуманитарни организации вече предупредиха за нарастващ брой на случаи на холера и други заболявания, причинени от застоялата вода в районите, пострадали от наводнението. Положението е особено тежко в провинцията, както и в по-бедни градски райони без канализационна система. 

Проливни дъждове наводниха домове и земеделски площи в Северна Франция (ВИДЕО)

През последните години Сомалия, Североизточна Кения и части от Етиопия бяха силно засегнати от суша. Дъждовните периоди в региона обикновено възникват два пъти в годината, но през последните пет такива сезона нямаше достатъчно валежи, посочва ДПА.

Феноменът "Ел Ниньо", причинен от затоплящата се тропическа част на Тихия океан, предизвиква климатични аномалии, например проливни дъждове в сухи райони и суша в дъждовни зони. Той се наблюдава на всеки две до седем години. Изследователи на климата казват, че глобалното затопляне засилва още повече особено тежките последици от "Ел Ниньо", отбелязва ДПА. 

Източник: Анелия Пенкова, БТА