Над 100 населени места са в повишена степен на тревога

Неспирните проливни дъждове през последните дни в Северна Франция причиниха преливане на речни корита, оставиха под вода домове и обработваеми площи и наложиха евакуация на местни жители. 

Над 100 населени места са в повишена степен на тревога, а около 200 училища в района бяха затворени. Наложи се спасителни екипи да евакуират и добитък.

"Положението е катастрофално", каза 32-годишният земеделец Гаетан Гюш, чиято птицеферма е наводнена. На моменти равнището на водата в нея през последните пет дни достигало до 60 см.

МОСВ: Има опасност от сериозни наводнения, нивата на реките ще се повишат

Част от кокошките му са загинали, а той е притеснен за останалите, защото поради влагата по тях може да плъзнат болести.
"Трябва да изчакаме водата да се оттегли, преди да разберем какъв е пълният размер на щетите. Но аз лично претърпях загуби на животни, а също и финансови загуби във вид на семена и техника, така че наистина е тежко", добави той. 

Собственикът на намиращите се в съседство ягодови насаждания Жан-Лу Мионе, чиито обработваеми площи са останали частично под вода, каза, че реколтата за следващата пролет може би е провалена. Той се опасява, че може да няма почти никакви ягоди.

Заради необичайно топлата есен: Ята с жерави останаха по-дълго в Унгария

"Никога не сме виждали нещо подобно", каза притежателят на къмпинг Жан-Марк Жоайе в селището Анкен сюр Байон, където много домове и пътища са под вода.

Министърът на околната среда Кристоф Бешу каза, че в десетки населени места ще бъде обявено бедствено положение, за да могат собствениците на пострадалите жилищни имоти и предприятия да кандидатстват по-лесно за обезщетения от застрахователите.

Източник: Владимир Сахатчиев, БТА