Пороите в Кения взеха близо 50 жертви

Проливни дъждове заляха улиците на кенийския крайбрежен град Момбаса, а някои пътници бяха принудени да се евакуират от наводнен автобус, като се държаха за въже във високите придошли води, предаде Ройтерс.

Други стояха върху автобуса с чадъри и дъждобрани, докато чакаха реда си да се изтеглят на безопасно място към района на Кисауни, на близо 500 километра от столицата Найроби.

По данни на хуманитарната група "Спасете децата" (Save the Children) от началото на дъждовния сезон преди по-малко от месеца в Кения са загинали най-малко 46 души при инциденти, свързани с наводнения. Очаква се броят на жертвите да нарасне.

Топола падна върху кола и уби мъж в София

Проливни дъждове, последвани от внезапни наводнения, потопиха редица градове в Източна Африка и оставиха стотици хиляди хора без домове, отбелязва Ройтерс. 

Жителите на намиращия се в окръг Момбаса жилищен район Бамбури, чиито домове са под вода, смятат, че правителството е отговорно за това, че не е отпушило и ремонтирало канализацията. "Принудени сме да помагаме на съседите си, докато къщите ни биват разрушавани от водата", заяви Абубакар Абдала, един от жителите на града. "Не знам как ще протече следващата нощ", добави той.

Източник: Симеон Томов, БТА