Ако се наложи, заседанието ще бъде удължено и в неделя

Комисията по конституционни въпроси се събира извънредно в събота и неделя, за да гласува промените в основния закон на второ четене. Това съкрати сроковете и предизвика сериозни критики.

„Ако не успеем да приключим в събота, да продължим в неделя”, предложи Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС.

„Можем да заседаваме малко по-интензивно”, настоя Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

Надежда Йорданова: Промените в Конституцията ще осигурят истински независим съд

„При положение че срокът изтича в петък, нека има някакво време и обществеността да погледне предложенията за промени, които сме внесли”, поиска Никола Минчев от ПП-ДБ.

„Събота и неделя са дни за семейството и за почит към Господа”, отбеляза Златан Златанов от „Възраждане”.

„Слагаме си грях наистина, като приемаме такива важни документи точно преди големи празници, но няма да тежи на нас”, каза Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Все още не е ясно колко и какви промени ще има между първо и второ четене, но вносителите обобщиха , че вече има консенсус.

„Че трябва да отпадне вторият мандат за главния прокурор, за двамата председатели на ВКС и ВАС. Ще се върнат указите на президента при назначаване и освобождаване на тримата”, обясни Минчев.

Денков за промените в Конституцията: Няма как президентът да има обективен поглед по този процес

След заседанието на комисията членовете се преместиха в съседната зала, където БСП събра за мнение членовете на Седмото Велико народно събрание.

„Много е рисковано, без да се допитаме до мнението на българската общественост, без да проведем обществен дебат, да тръгваме към подобни стъпки за промяна на Конституцията”, подчерта Красимир Премянов.

„Колкото свивате консенсуса и легитимността, толкова свивате Конституцията”, предупреди Александър Томов.

Министърът на правосъдието Атанас Славов застана зад готвените поправки с мотива, че са в обществен интерес. „Да се съобразим с тези ключови стандарти за независимост на съда, за отчетност и отговорност на прокуратурата”, заяви той.

Радев: Парламент с рекордно ниско представителство посяга към Конституцията

Председателят на Конституционната комисия Радомир Чолаков призна, че се прибързва. „Оказва се, че нямаме готови текстове, въпреки всички заклинания колко е важно Конституцията да се промени. Намираме се в ситуация за седем дни да намираме оптималните редакции”, е неговото мнение. 

От опозицията също отново не спестиха критиките. „Това е конституция, а не законът за трюфелите. Всеки един от текстовете беше направен на пух и прах”, обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Крайният срок за предложения между двете четения изтича в петък.