Няма вода, кладенците са пресъхнали, казват местните жители

Селските райони на Ирак отдавна страдат от промяната на климата. Според Международния комитет на Червения кръст температурите нарастват с приблизително 1,5 градуса по Целзий от 90-те години на миналия век насам, според  предаде Voice of America (VOA). Това превръща част от страната в неподходяща за живот.

Някои от кладенците и реките вече са пресъхнали. Много култури не могат да растат, а за селскостопанските животни нямат достатъчно храна, съобщават от Voice of America (VOA).

Иракският фермер Махмуд Мохамед разказва, че целият район, в който живее, е засегнат. Той споделя, че всичко е пресъхнало, хората са продали животните, изоставили са земите си и са се преместили в Мосул, казват от Voice of America (VOA). Шест години след войната градът още не се е възстановил и хората трудно могат да намерят работа.

Според учени: През 2023 г. Амазонка преживява най-тежката суша в историята си

Хуманитарните работници докладват, че животът е още по-труден за хората в Южен Ирак, където температурите се покачват и нарастващата честота на пясъчните бури в пустинята са прогонили хиляди хора от техните домове през последните години."Причината за това е, че няма вода. И проблемът се появи през последните години. Валежите намаляха, температурата се повиши, пясъчните бури се увеличиха, дърветата са по-малко", казва Садик Махди, който работи към Организацията за здравни и социални грижи в Ирак. Температурата се повиши и водата намаля, което се отрази на селското стопанство, допълва той. Махди споделя, че дългогодишните международни усилия в овладяване на кризата не са довели до нищо.

Кадри на НАСА показват мащаба на климатичните изменения на нашата планета (ВИДЕО)

Мохамед, обаче, споделя че все още няма да се премести. "Засяхме около 60-70 тона пшеница, но дъжд не валя нито миналата година, нито тази година година", казва той.

Децата му търсят друго място за живот, но след десетилетия война и хуманитарна криза, възможностите са ограничени, разказва Мохамед. Бягството на селскостопански работници в градовете води до още по-голяма бедност, което се отразява на цялата страна, предава Voice of America (VOA).