Зеленски с първи коментар: Победа за Украйна и за цяла Европа

Европейският съюз отваря преговорите за членство на Украйна и Молдова. Новината дойде от срещата на лидерите на 27-те страни в Брюксел.

Решението беше взето, след като участието на Унгария беше избегнато по оригинален начин. Премиерът Виктор Орбан напусна залата, а останалите 26 лидери гласуваха за отварянето на преговорите. Така беше спазено изискването за единодушно одобрение.

Орбан: Няма причина да се преговаря за членството на Украйна в ЕС

Орбан обаче блокира готвената помощ от 50 млрд. евро за Киев. Тази тема ще бъде отново обсъдена от лидерите на Евросъюза през януари. Преговорите за членство могат да отнемат години и не гарантират, че Киев ще стане част от Европейския съюз.


​Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението и го обяви за „победа за Украйна и за цяла Европа. Победа, която мотивира, вдъхновява и укрепва”.

Споразумението на лидерите на Европейския съюз е „силен знак за подкрепа” към Украйна, заяви германският канцлер Олаф Шолц. „Ясно е, че Украйна и Молдова принадлежат към европейското семейство”, добави той.

„Това е един забележителен успех за Украйна и за цяла Европа. Благодаря на всички, които ни подкрепиха и осъществиха това, за което се бяхме договорили. Благодаря на всички в Украйна, на нашия екип, който направи необходимото”, заяви Зеленски.