Очаква се предложенията да влязат в зала във вторник

Комисията по конституционни въпроси заседава извънредно, за да гласува на второ четене промените в основния закон. Очаква се предложенията да влязат в зала във вторник.

Предложението за възможност за двойно гражданство на депутати и министри остава, но с условия за уседналост - последните 18 месеца. Тази идея предизвика множество критики в комисията.

Във връзка със съдебната реформа - Висшият съдебен съвет се разделя на две, но ще има и общи заседания. Мандатът на главния прокурор вече ще е пет години, а на председателите на ВКС и на ВАС – седем. И тримата няма да имат право на повторен мандат.

Без изненади, предложението за промяна на датата на националния празник от 3 март на 24 май отпадна.

Относно ограничаването на правомощията на президента - имаше предложение за разширяване на възможността от висши държавни длъжности, от които държавният глава да може да избира служебен премиер. Решението беше отложено заради опасения и спор за възможен конфликт на интереси.

Преди началото на заседанието вносителите заявиха консенсус по готвените промени, но според председателя на комсията Радомир Чолаков от ГЕРБ това единодушие е под условие.

"Условието за съществуване на правителство е съдебна реформа. Аз ще подкрепя текстовете на съдебната реформа на Христо Иванов и Атанас Славов. Всички останали въпроси са извън условието", заяви той.

Какво ново са договорили партньорите за Конституцията

Никола Минчев призна, че заедно са писали текстовете за конституционни промени. "Един от основните приоритети на мнозинството са конституционните промени. Надявам се да не се разбере какво ще се случи, ако не минат", посочи той. Гласуването в комисия започна с отрицание на опозицията. Златан Златанов от "Възраждане" отправи апел към членовете, които не подкрепят промните, да не се регистрират.

Мая Димитрова категорично каза, че няма да подкрепя нито едно от предложенията извън обхвата на позицията на БСП. По същество сериозен спор предизвиква предложението депутати и министри да могат да са българи с двойно гражданство, но с условие за 18 месеца уседналост.

Гроздан Караджов от ИТН заподозря, че 18-те месеца са свързани с Петков и призова, ако е така, да се намери друг начин за решаване на въпроса.  Министърът на прсвосъдието защити предложението и отрече Кирил Петков да има общо, подчертавайки, че въпросът е принципен.

Според председателя дори текстът да бъде приет, трябва да влезе в сила едва след като се установи колко българи са с двойно гражданство и къде живеят.

Конституционната комисия реши: Депутат може да бъде лице и с двойно гражданство

Радомир Чолаков изрази несъгласие с текста и използва метафората "купуване на котка" като паралел. Проблем се оказаха и предложенията за ограничаване на правомощията на президента при назначаване на служебен премиер. Със становище от Върховния касационен съд заявяват, че не трябва председателят да е сред възможностите. Министърът на правосъдието предложи текста да отпадне.

"Хипотезата да е премиер, но и да трябва да председателства ВСС създава сериозен риск за съдебната власт", заяви Славов.

Според експерите в комисията в конфликт на интереси са и председателят, и зам.-председателят на Сметната палата. Ивайло Чорбов от "Възраждане" попита какво ще се случи при хипотеза, при която всички откажат.

Надежда Йорданова отговори, че всяко едно от тези лица съзнава гражданския си дълг и няма да откаже. Караджов репликира, че е грешен подход да се нагажда системата по лицата, вместо по функциите на служебното правителство.

Така гласуването беше отложено. Крайното решение по предложенията ще бъде взето след още две четения в Залата на народното събрание.