Народното събрание може да поправя и допълва всички разпоредби с няколко изключения

Каква е процедурата, по която стават промените в Конституцията? Народното събрание може да поправя и допълва всички разпоредби с изключение на тези, които са в правомощията на Великото Народно събрание. Това са приемането на нова Конституция, въпроси за изменение на територията на страната, промени във формата на държавно устройство и управление.



Предложения за промени имат право да предлагат една четвърт от народните представители и президентът. По бързата процедура Народното събрание приема промени в основния закон на държавата с мнозинство от три четвърти или 180 от всички народни представители на три гласувания в различни дни. Това е записано в Чл. 155. (1) на Конституцията.

Промените в Конституцията минаха и на второ четене, остава още едно

Според бавната процедура, ако предложението получи по-малко от три-четвърти или 180 депутати, но не по-малко от две трети или 160 от гласовете на всички народни представители, то може да бъде разглеждано отново след не по-рано от два и не по-късно от пет месеца.



При новото разглеждане предложението се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети или 160 от всички народни представители. Законът за изменение или допълнение на Конституцията се подписва и се обнародва от председателя на Народното събрание в Държавен вестник в седемдневен срок от приемането му.