Гласуването предизвика и политически реакции

Промените в Конституцията бяха приети окончателно. На третото четене в сряда гласуваха 237 народни представители. Вотът се упражни поименно, със ставане от място и обявяване "за", "против" или " въздържал се". Депутатите бяха извиквани по азбучен ред от председателя на Народното събрание Росен Желязков. 

Каква е процедурата, по която стават промените в Конституцията

"За" бяха 165 от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. "Против" бяха 71 от "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ". Депутатът Бойко Рашков от ПП-ДБ гласува с "въздържал се".

След обявяването на резултатите депутатите станаха на крака и аплодираха. Сега следва промените да бъдат обнародвани в "Държавен вестник" в 7-дневен срок. 

Ето и какви изменения включват новите текстове:

Служебно правителство

Служебен премиер държавният глава ще може да избира измежду определен кръг от хора - председателя на Народното събрание, управителя или подуправителя на БНБ, председателя или заместник-председателя на Сметната палата, омбудсмана или негов заместник. Според първоначалната идея в списъка трябваше да влиза и председателят на ВКС, но впоследствие тази опция отпадна.

Една от поправките е пряко обвързана с начина, по който ще се формира служебен кабинет. Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът - след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебен кабинет.

Според приетите промени, когато в 7-дневен срок президентът не назначи Министерския съвет, предложен от определения служебен премиер, служебното правителство се избира от НС. Президентът насрочва избори за нов парламент в срок до два месеца след назначаването на служебното правителство. В този случай Народното събрание не заседава в едномесечен срок преди произвеждане на изборите като това вероятно се дължи на предизборната кампания.

Смяна на кабинет

При оставка на правителството парламентът вече няма да се разпуска и ще заседава до клетвата на новите народни представители. Избори за ново Народно събрание ще се произвеждат не по-късно от един месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащото. 

Депутати и министри с двойно гражданство

Според новите текстове депутати и министри вече ще могат да имат двойно гражданство, но с условия за уседналост последните 18 месеца в нашата страна. Президентът обаче трябва да е само с българско гражданство по рождение, да е навършил 40 години, да не е поставен под запрещение, да не изтърпява наказание лишаване от свобода и да е живял последните пет години в България.

Състав и структура на Висшия съдебен съвет

Висшият съдебен съвет ще се състои от 15-има членове и включва председателите на ВКС и ВАС, осем души, избирани пряко от съдиите от всички съдилища, и петима избрани от Народното събрание. ВСС ще остане административен и кадрови орган единствено за съдиите. Ще бъде създаден и Прокурорски съвет като административен и кадрови орган за прокурорите и следователите.

Депутатите приеха в основния закон да се запише, че всеки съд може да сезира Конституционния по своя преценка или искане на страна, но само за противоконституционност на закон, приложим по делото. Няма да има възможност да се иска тълкуване на Конституцията.

Правомощията на главния прокурор

Промените, касаещи фигурата на главния прокурор, също минаха на второ четене. Депутатите приеха обвинител номер 1 да се назначава и освобождава от президента по предложение на Висшия прокурорски съвет за срок от пет години без право на повторно избиране. Главният прокурор представлява прокуратурата и ръководи Върховната прокуратура.

Главният прокурор, по предложение на Върховната прокуратура, утвърждава и общи методически правила за дейността в досъдебното производство на прокурорите, следователите и другите разследващи органи, които подлежат на обжалване пред Върховния административен съд, по ред определен в закон. Кандидатури за главен прокурор могат да издигат трима от членовете на Висшия прокурорски съвет, както и министърът на правосъдието.

Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение, гласят разпоредбите.

За извършено престъпление от общ характер главният прокурор или негов заместник се разследват и обвинението се поддържа пред съда от прокурор, който е заемал длъжността съдия във Върховния касационен съд от наказателната колегия или с ранг на съдия във Върховния касационен съд от наказателните отделения на апелативните или окръжни съдилища до момента на назначаването. 

Съставът на регулаторите

По отношение на регулаторите депутатите приеха, че решенията за избор на регулатори трябва да се приемат с мнозинство две трети от всички народни представители.

Процедурни хватки на опозицията

Опозицията използва процедурни хватки, за да отправи нова поредица от критики и обвинения към управляващите.

„В момента в България вземат решения убийци. Убийците на един народ. Основатели на корупцията в България, компаньонки, баш крадци”, каза лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Балабанов: Поправките в Конституцията имат за цел сливане на властите

„Няма да ви отстраня от заседанието, защото това от вас е търсена провокация. Налагам забележка”, отвърна председателят на парламента Росен Желязков.

Наказанието обаче се оказа недостатъчно. От ПП-ДБ предупредиха, че ще сезират съответните органи за действията на „Възраждане” в и извън залата.

„Нечовешка сган, трябва да бъдат унищожени”. Това не са думи на Йосиф Сталин, нито на Хитлер. Това са думи на български народен представител”, заяви Явор Божанков от ПП-ДБ.

Политическите реакции след приемането на промените в Конституцията

"Аз съм много щастлив от това, че след 33 години общественият договор се смени. Когато едни и същи правила се прилагат за 33 години и крайният резултат е липса на чувство за справедливост, липса на чувство на законност, днес можем да кажем, че тези правила се смениха". Това коментира пред журналисти Кирил Петков от "Продължаваме Промяната - Демократична България".

„Промените в Конституцията са факт. За нас това е истинското начало на съдебната реформа”, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. Той поясни, че с последващите промени в Закона за съдебната власт, в процесуалните закони и с кадровите решения по-нататък, ще се постигне истинска независимост на българския съд. „Ще бъде факт и модерната, независима прокуратура и правосъдие, което да е справедливо по европейски стандарт”, заяви още Христо Иванов. Той благодари за подкрепата на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. "Независимо от това как сме се обвинявали взаимно, ние изградихме институционален консенсус", посочи той.

„Положихме максимални усилия с колегите. Много съм доволен от успеха. Мисля, че днес е исторически ден за България. Най-накрая имаме парламентарна република в пълния ѝ смисъл”, подчерта Делян Пеевски, ДПС.

„За последните 30 години това е най голямата стъпка, която прави страната ни към това да е европейска, демократична и правова държава”, подчерта правосъдният министър  Атанас Славов. И изпрази мнение, че приетите конституционните промени са гаранция, че България ще остане парламентарна република и активен член на Европейския съюз.

Денков за Конституцията: Спекулации, че се прави нещо срещу конкретен човек, нямат основание

От „Възраждане” обявиха, че дават всички промени на Конституционния съд. По думите на Костадинов с тези промени се узаконява националното предателство. На въпрос кои промени атакуват, лидерът на "Възраждане" уточни, че ще атакуват всичко. Той коментира даването на възможността двойни граждани по думите му, нямащи никаква връзка с България, да стават министри и депутати. Според него това е само първата крачка, защото след това ще има и друга – президент, шефове на служби, навсякъде. Костадинов призова президентът да наложи незабавно вето на промените.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" (ИТН) пък определи промените като "сливане на властите". Днес присъствахме на най-срамното заседание в историята на 49-ия парламент, каза той пред журналисти в парламента. И добави, че промените в основния закон са приети с натиск и сила. По думите му при тази „нова Конституция", ако едно правителство е нелегитимно и бъде свалено с протести, с тези промени се дава възможност отново същите некомпетентни политици да управляват, само че по служебен път и хората да отиват отново на поредни избори излъгани".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува поправките с думите: "Разпределиха си порциите и в съдебната система. "Демократична България" и Христо Иванов си получават съдиите да си избират сами квотата във ВСС, негова отдавнашна мечта, ДПС получават една политически зависима прокуратура, където по-голяма част от квотата ще е политически избирана. Бойко Борисов получава голо обещание, че ще го пазят и ще го препират до край. Това представлява съдебната реформа, която приеха през Конституцията. Задкулисието се окопа още по-дълбоко през Конституцията", коментира тя.

Илиева за промените в Конституцията: Изпълнихме дълга си към нашите избиратели