Продължава ударното приемане на финансовата рамка за следващата година

В Народното събрание продължава ударното приемане на финансовата рамка за 2024 година. Депутатите успяха да съберат кворум, за да разгледат останалите части от бюджета. Сред тях са данъчните облекчения за родители и корекцията на данъците върху хазарта. Финансирането на детската болница обаче се оказа пореден повод за размяна на реплики.

Бюджет 2024: По 300 лв. за всеки ученик в 1, 2, 3, 4 и 8 клас

В бюджета за 2024 г. е разписано да има само ангажимент за такава болница, но не са заложени пари за нея. Според финансовия министър Асен Василев има заделени средства в предходни бюджети.

След като се чуха и коментари, че няма да има такава болница вероятно още 4-5 години, се стигна до сериозни спорове.

„За момента няма избран терен. Няма как да започне проектиране”, обясни Асен Василев.

„За мен това е вкарано чисто популистко. Стегнете се малко и я постройте тази болница”, призова Димо Дренчев от „Възраждане”.

„Ако ме питате мен, ще са нужни 4-5 години. А можеше в края на 2024 г. да е готова. Трябва да търсим консенсус, вместо да политизираме”, заяви Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

„Дали това дава гаранция, че ще я имаме след 4-5 години”, попита Андрей Чорбанов от ИТН.

„Ще си говорим ние 10 години за детска болница и още нямаме идея какво ще правим”, коментира Иван Ченчев от БСП.

„Има комисия по здравеопазване, здравен министър - там е мястото на този дебат”, смята финансовият министър.

На първо четене: НС прие проектобюджета за 2024 година

Напрежение предизвика и това чия всъщност е идеята детската болница да се запише в бюджета.

„Лично Пеевски поиска държавни гаранции, че този процес ще се движи бързо. Искаме ясно да покажем, че държавата е ангажира докрай”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Осъзнават ли демократите колко са жалки, че трябва Пеевски да вкара този текст”, заяви Цончо Ганев от „Възраждане”.

Спорът се оказа полезен. Партиите, подкрепящи управлението, в крайна сметка задължиха здравния министър да ускори строителството и да се отчита какво е свършил.

„Ежемесечно да предоставя на здравната комисия доклад”, поиска Костадин Ангелов.

Сериозен спор предизвика и темата дали да се индексират вече сключени договори за строителство на пътища. Предложението е сумата да може да се увеличава с до 50%. Това доведе до разделение между ПП и ДБ. От ДБ са против такива индексации.

„Най-нормално е да имаме различно мнение”, коментира Йордан Иванов от ПП-ДБ.


„Ще уредите най-ниската цена и после ще дадете още 50 процента”, каза Румен Гечев от БСП.

Решението да се вдигнат таксите за хазартния бизнес, председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев защити с правото на държавата да вдига данъци. Очакванията са от новите такси в бюджета догодина да влязат 200 милиона лева.

От бранша обявиха че поставената цел няма да се изпълни. Ще се стигне до уволнения на работници и държавния бюджет ще плаща обезщетения.

Парите за капиталови разходи в бюджета за 2024 г. са почти 10 милиарда лева. Общините заложиха проектите, които искат да изграждат – общо около 1600 проекта, за които са заделени около 1 милиард.