Вижте историята на футболиста Нико Емпен

Паник атаките (наричани още „тревожни атаки“ или „панически пристъпи“) представляват кратки, но изключително интензивни пристъпи на тревожност, които са съпроводени от физическите симптоми на страха: ускорено сърцебиене, задух, замаяност, треперене и мускулно напрежение. Тези епизоди могат да бъдат изключително редовни и неочаквани, като често не са свързани с очевидна причина или истинска заплаха за живота и здравето. Една паник атака може да продължи от броени минути до половин час, но физическите и емоционалните последици от нея траят до няколко часа. Паническите пристъпи стават все по-разпространени, като по последни оценки около 35% от населението ще изпитат подобен епизод в даден момент от живота си.

Звездата на Дания колабира на терена, на трибуните се молят за живота му (СНИМКИ+ВИДЕО)

Такъв е и случаят на футболиста Нико Емпен. Пред журналистите от „Дойче веле” той споделя, че дори е влязъл в клиника за шест седмици, за да се справи с проблема. Страхът му бил отключен след сърдечния арест на терена на датския национал Крис Ериксен през 2021 г.

Според специалисти паник атаките са лесни за лечение. Психиатърът д-р Франк Хелмих твърди, че е редно за психичните заболявания да се говори така, както за физическите.

Повече гледайте във видеото.