Според Бойко Борисов сме избързали с обявяването на новината за пробив

Преговорите за присъединяване на България и Румъния към Шенген продължават. Все още се очаква официалният отговор на Австрия за това. Вчера беше обявено, че през март двете страни ще влязат в Шенгенското пространство първо само по въздух и вода през март.
Австрийският вътрешен министър заяви в интервю: Евросъюзът да приеме рамка за разширяването на европейското въздушно пространство.

В интервю, цитирано от БНР, вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер заявява, че "Въздушен Шенген" за България и Румъния ще има, когато необходимите условия бъдат изпълнени и по-конкретно - разширяване на мисията на Фронтекс и увеличаване на средствата от ЕК за защита на външните граници. Карнер посочва още, че сега Европейската комисия има задачата да изготви обвързващ правен текст.

Борисов за Шенген: Докато всичко не е договорено – нищо не е договорено

От пресцентъра на Министерския съвет у нас бяха лаконични. Според тях официално преговорите продължават.

Въпреки еуфорията от вчера в Букурещ и София и заявката за присъединяване на двете страни към Шенген по въздух и вода, вътрешният министър на Австрия заяви, че България и Румъния трябва да приемат бежанци, особено от Афганистан и Сирия. Герхард Карнер посочва: "Трябва да има видим напредък в областта на защитата на външните граници на ЕС, за да се стигне до приемането на България и Румъния във въздушния Шенген".

Правителствата в България и Румъния са избързали с обявяването на резултатите от преговорите за Шенген с Виена. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. „В Брюксел важи едно правило - нищо не е договорено, докато всичко не е договорено. Тук малко неопитност и младостта на правителствата в България и Румъния изиграха лоша шега и огромен труд се поставя под съмнение това, което е постигнато до момента”, заяви Бойко Борисов.

От другата страна на границата - в Букурещ, бившият външен министър на Румъния Кристиян Дяконеску казва, че все още нямат позиция от официалните власти в Австрия. "Много е сложно да има частично приемане без да има дата, която да се отнася до присъединяването в Шенген по суша, така на практика се изправяме пред промяна на прилагането на правилата. Изключително трудно е да се прогнозира с предстоящите европейски избори и тези в Австрия дали някога ще получим "Да" за Шенген по суша", заяви  Кристиян Дяконеску.

Според експерти, ако страната ни се присъедини към свободната зона първо само по въздух и вода, властите трябва да договорят дата и критерии за включване и на сухопътните граници след това, за да не попадне в капан.

„Защо е необходимо да се отдели сухопътния Шенген от морския и въздушния? Зад това стои ли стратегия някаква, според мен, ако след 31 март не бъде дадена ясна пътна карта как ще бъде постигнат сухопътният Шенген следва друг момент и той е - предстои реформа на Шенгенското пространство и тя може да продължи 2, 3, 4 години и да смени базови критерии за Шенген”, заяви проф. Румен Кънчев, експерт по сигурността.

Стефан Тафров: Румъния избърза, говорейки за сделка за Шенген

„Предстои формирането на ново правителство в Нидерландия, за приемането по суша трябва ново решение на съвета на ЕС”, заяви журналистът Момчил Инджов.

Така по думите им решението за Шенген било по-скоро въпрос на бизнес, а не на политика. „В момента, когато ние влезем в истинския Шенген, цяла Азия, Средиземноморието… всичките контейнери, тирове няма да бъдат в Ротердам, всичко ще бъде в Гърция, Петрич, Видин нагоре”, заяви журналистът Любчо Нешков.