16-годишният българин стои зад най-високото постижение на българин в моторните спортове

Наричат го „Българският лъв“, той е само на 16 г., но вече е пилот във Формула 3 и завърши сезона на 13-то място. Това е най-високото постижение на българин в моторните спортове. 

Никола Цолов след първия си сезон във Формула 3: Направих първата крачка към голямата ми мечта - Формула 1

Когато е на 9 години се ражда голямата му мечта - да стане професионален пилот. "Много силно се надявам да съм във Формула 1 един ден. Най-голямата ми мечта е да съм първият българин там. Започнах с картинг, бях на 8 години. Баща ми ми казваше, че ако съм добър в училище, ще ме води редовно. Спомням си, че скоростта много ми хареса. Колата ме слушаше, можех да я управлявам както искам, затова много се запалих. Винаги съм искал да съм много по-добър от всичко останали. Представях си, че ще спечеля, защото карам по-добре, дори да имам технически проблеми", разказва той.

По думите му едно от най-трудните предизвикателства е да си във Формула 1. "Във Формула 3 те гледат как караш най-големите пилоти. 30 състезатели сме, има 10 отбора с по 3 пилота. През 2019 г. се срещнах с Фернандо Алонсо. Показах му как карам и той видя способностите ми. Първоначално картът ми не можа да запали и той ми помогна. Никога не го бях виждал, а аз бях никой. Струваше ми се невъзможно. Карах в неговия картинг отбор и се справих най-добре от всички. Така направих 24-часово състезание с него, той реши да ми помогне и ми стана мениджър, търси ми спонсори и ме свързва със свои контакти", обясни Цолов.

Повече гледайте във видеото.