За сряда предупрежденията за опасност от наводнения са предимно в Южна Англия

С тежка зима се борят в големи части от Европа. Наводнения има във Великобритания, Германия и Франция. Зимна буря блокира пътищата в Швеция, а в Москва измериха най-ниската температура от над 70 години.

Наводненията в Западна Европа засегнаха големи площи във Великобритания, Франция и Германия. Тези кадри са от Северозападна Франция, където проливни дъждове доведоха до разливането на няколко реки.

Пожарникари с лодки извозваха жителите на засегнатите населени места. Общо в 5 департамента са обявени оранжеви и червени кодове за опасно време. Възрастен мъж стана първата жертва. Той беше открит мъртъв от водолази в отнесена от водата кола.

"Тук се наводнява за втори път. Изведоха ни пожарникарите и сега търсим къде да се нанесем. В къщата ни има около 50 сантиметра вода. Не може да се живее в нея", каза Антони Ришевен, жител на град Арк.

Порои предизвикаха наводнения и свлачища в Австралия (ВИДЕО)

Ветрове със скорост 150 километра в час донесе бурята "Хенк" на Острова. И там десетки по-малки реки излязоха от коритата си. Наводнени са стотици населени места в западната и централната част на Англия и Уелс.

За сряда предупрежденията за опасност от наводнения са предимно в Южна Англия. Властите казаха, че шофьор е загинал под паднало дърво недалеч от Глостър. Това беше един от стотиците сигнали, с които бяха залети пожарната и Бърза помощ.

В Швеция, стотици автомобили, камиони и автобуси бяха блокирани на една от основните магистрали в южната част на страната. Силен снеговалеж направил пътя непроходим и хората чакаха часове наред да бъде изринат снега. "Аз чакам вече 12 или по-скоро 13 часа. Все още не знам какво става", посочи Йохана Валин. 

В северната част на страната имат друг проблем - необичаен студ. Бяха измерени -43 градуса, което е най-ниската температура в Швеция от 25 години.

Стотици блокирани по пътищата на Швеция и Дания след снеговалежи (ВИДЕО)

Невиждан студ настъпи и в Москва. Там реката замръзна, след като температурата падна до -29. Това е най-ниската стойност от 1950 г. В руската столица са свикнали със студени зими, но сегашните стойности са около 15 градуса под обичайните. Времето ще се задържи такова поне до уикенда.