Учениците могат да прочетат строфите от популярни стихотворения на Вазов, Ботев, Каравелов, Дора Габе, Мая Дългъчева

Пловдивското училище „Петър Берон“ приложи нестандартeн начин да мотивира ученици и родители. На електронни табла върху фасадата на сградата се изписват крилати мисли и вдъхновяващи стихове на велики българи. 

Две са монтирани на източната и западната фасади. Така всяка сутрин, освен, че приветства с добре дошли децата, учениците могат да прочетат строфите от популярни стихотворения на Вазов, Ботев, Каравелов, Дора Габе, Мая Дългъчева. Целта е не само да се повдигне духът на учениците, но и да се направи учебната среда по-мотивираща за децата. 

Всяка сутрин преди да влезе в класната стая, електронното табло приковава погледа на четвъртокласничката Лиляна Чераджийска. "Всеки един от нас би трябвало да повтаря тези слова всеки ден, както и сам да ги знае, понеже те наистина са много велики. Това ни учи на истински патриозъм. Да се чувстваме горди българи!", призова тя.

Родителите приветстват идеята, тъй като според тях е не само образователна, но и възпитава родолюбие у подрастващите. Преди да се изпише литературният цитат, на тях се появява надпис: "Добре дошли!". Думите се редуват с информация за датата и точния час - в помощ на закъсняващите.

"Ние желаем да запазим духа, българския дух и да го предадем на поколенията. За това решихме с тези строфи, красивите български стихотворения, вдъхновяващите цитати на предците преди нас - Вазов, Ботев, Левски, ежедневно да си напомняме, че сме по-добри и можем ежедневно да станем по-добра версия за самите себе си, за да подобрим и България!", обясни директорът Стефан Кичуков.

Къщата на Левски се превърна в училище по родолюбие (ВИДЕО)

Училището вече е подготвило набор от мисли на велики българи и световноизвестни личности. Започнали първо с възрожденските ни класици - Ботев, Вазов, Каравелов.

"В момента върви „Аз съм българче!“. Разбира се, първото, най-истинското, най-вълшебното стихотворение, което е в читанката на първата страница за всеки един българин. Всеки от нас е израснал с тези стихове. Ще вървят стихоне на Петко Славейков, на Дора Габе, на Елисавета Багряна, на Младен Исаев. Идеята ни е думите, които нашите деца ще видят изписани на светлинното табло, да бъдат техни като усещане, като преживяване", подчерта началният учител Дафина Ганева.

Идеята за таблата се оказва лесна за осъществяване от техническа гледна точка и достъпна финансово, казва още директорът на училището.

"Текстът се набира много лесно на компютъра, със софтуер и целият текст след това с wifi го прехвъляме върху двете табла. Сменя се на минута и половина, а през седмица сменяме строфите с други автори", разкри Кичуков.

Таблата приковават и погледите на случайните минувачи. "Човек се учи не само в класната стая. Мисията на училището е тази - да посеем семенца, от които нататък да растат корени и да дадат плодове. А нашата цел е децата да обичат родното училище, родното слово, да обичат България", споделя още Ганева.

Следващата идея на училището е стихът на таблото да се изпише в багрите на трикольора - бяло, зелено, червено.