Специални уроци помагат на децата да научат повече за историята ни

Родната къща на Васил Левски в Карлово се превърна в училище по родолюбие. В нея всяка седмица повече от 200 деца се обучават на патриотизъм. Специалните уроци дават на подрастващите не само познания за националните ни герои и за събитията от българската история, но и възможност на децата да рисуват портретите на Левски, Раковски, Каравелов. Всяко дете получава специална тетрадка по история. Тя е пълна с портрети на народните будители, чиито имена децата трябва да напишат.

Най-важният урок е този за житейския и революционен път на Васил Левски. В ролята на учител влиза екскурзоводът Пламена Москова. Сама подбира уроците, които ще са интересни за децата. „Важно е на малки порции да получават информация за Левски, за будителите, за традициите, народните обичаи”, каза Москова в ефира на NOVA.

Сабите на Ботев и Левски на изложба в Бургас (СНИМКИ)

Разказва, че за разлика от дебелите и скучни учебници по история, в училището по родолюбие, датите и събитията са представени под формата на гатанки, кръстословици, компютърни анимации и рисунки. Така  децата по-лесно запомнят важните моменти от българската история. И учителите признават, че за децата е по-интересно да учат в къщата на Левски, отколкото в класната стая.

„От най-ранна детска възраст, тогава, когато детето най-много се впечатлява, когато най-дълбоко запомня, искаме да останат тези незаличими следи в тяхната памет. И когато пораснат, съм сигурна ,че ще си спомнят какво сме им разказали”, заяви директорът на Националния музей “Васил Левски“ в Карлово Дора Чаушева.

Каква е връзката между млад адвокат и Васил Левски?

Засега училището по родолюбие се посещава само от децата от Карлово и Сопот, но учителите ще се радват един ден в него да дойдат ученици и от други градове у нас.

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.