Във Велико Търново се появи информация за търновеца Христо Иванов

Във Велико Търново, където е бил един от централните комитети на Васил Левски, наяве се появи любопитна историческа подробност, свързана с неговата дясна ръка – търновеца Христо Иванов по прякор "Големия". На тази находка се натъква 38-годишният адвокат Дончо Бораджиев, докато подготвя възрожденската къща, която купува – за хотел.

"Освен, че си купуваме къща да правим бизнес, се оказва, че сме купили къща с огромно историческо наследство. Огромна отговорност за нас и бяхме единодушни, че това нещо трябва да се запази и да не остава само за гостите на къщата, а да се види от повече хора", каза адвокат Дончо Бораджиев.

След консулт с историци търновският адвокат и неговите съмишленици разбират, че са купили дома на дясната ръка на Васил Левски – председателят на Търновския революционен комитет Христо Иванов – Големия. А в подземието й намират укритие.

Показват оръжия на Левски и Ботев в Бургас

Собствениците на историческия дом се отказват от първоначалния план за ремонт. В новия проект запазват възможно най-много от атмосферата в къщата, която е на повече от 150 години. А част от помещенията са превърнати в мини музей. В деня, когато България се преклони пред делото на Апостола, хотелът музей отваря врати.

"Тъкмо бяхме подредили историческата експозиция с информационните табла и в последния момент решихме да направим ден на отворени врати. Поканихме училищата. Пуснахме в социалните мрежи съобщение. И в един момент, очаквайки да дойдат един-два класа стана така, че аз влязох в ролята на екскурзовод. От сутринта до вечерта минаха над 15 класа. Минаха много семейства с историческа отговорност, водеха децата си и се снимаха и аз почувствах една огромна отговорност, защото много малко знаех за Христо Иванов", заяви Бораджиев.

А историята помни Христо Иванов, като човека на Левски, останал умишлено сянка.

Годишнината от гибелта на Левски беше отбелязана със Света литургия в църквата в Карлово

"Неговата светска професия е книговезец. В същото време, през 1867 година е създаден Търновския революционен комитет. Той е първият председател на Търновския комитет. Съществена е неговата роля във Вътрешната революционна организация. Той, по нареждане на Левски, отговаря за тайната полиция и поща. Създава каналите между България и Румъния за пренос на революционна литература, кореспонденция", каза доц. д-р Светла Атанасова – изследовател на периода XV – XIX век в Регионален исторически музей.

А що се отнася до къщата с тайното скривалище, оказа се че това е вторият дом на Христо Иванов – Големия. Първата му къща, преди Освобождението, където е отсядал Левски, вече не съществува.

Собствениците на историческия къща-музей-хотел обмислят да обогатят дома на Христо Иванов с повече информация и експонати за неговия тайнствен живот и дейност. Тунелът до река Янтра, обаче, няма възстановяват.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.