AI вече прави успешни диагнози, прогнозирайки инфаркт и инсулт с пет години напред, както и възможността за диагностициране с рак, допълни тя

Компанията на технологичния магнат Илон Мъск Neuralink обяви, че е извършила успешна имплантация на безжичен мозъчен чип на човек. Революционната технология има за цел да свърже човешкия мозък с компютър, за да помогне за справяне със сложни неврологични състояния.

Футурологът от БАН доц. Мариана Тодорова посочи, че проектът далеч не е първият, но Мъск е по-гласовит от другите. „Той умее умело да борави с маркетинговите стратегии. От пет години компанията му се занимава с това. Процесът има за цел изкуственият интелект да отразява нивата на познание и съзнание на човечеството. Опитът с робота „София” показва, че тя бързо се научава на агресия. Тогава Мъск осъзнава, че изкуственият интелект не бива да е отворен ресурс, за да не се стигне бързо до етап, в който да ни превъзхожда. Тогава се ражда идеята ИИ да се свърже с човешкия интелект”, разказа тя.

Компания на Мъск имплантира мозъчен чип на човек

Според нея е постигнато много близко подобие на човешкото съзнание. „Компанията от Силициевата долина „Синхрон” също постави чип, но тип стент - тънки жички, които се вкарват във врата и изграждат мрежа около мозъка. Те са по-щадящи, не са толкова инвазивни. Това беше през 2021 г., тогава човек, загубил говорните си способности, успя да материализира мислите си. Далечната цел е осъществяване на комуникация между мозък и изкуствен интелект, така да се създаде интернет на мозъци - колективно интелигентно пространство, в което всички обменяме мисли и идеи. В този миг ще възникне въпросът - могат ли да бъдат хаквани мозъци?”, сподели Тодорова. И допълни, че изкуственият интелект вече прави успешни диагнози, прогнозирайки инфаркт и инсулт с пет години напред, както и възможността за диагностициране с рак.

По думите ѝ импулсите от изкуствения интелект могат да бъдат трансформирани в информация. „Мислите с доста голяма степен ще бъдат пресъздавани, но не и съзнанието. То не е функция изцяло на мозъка - то е квантово състояние, непознато с точност. Модели като ChatGPT внедриха органоиди - мозъчни клетки, които са отгледани от стволови клетки. Те да заменят чиповете и да обработват и съхраняват информация на едно място. Мозъкът става донор за софтуерни и хардуерни програми - brainwares. Части от човешки тъкани ще бъдат имплементирани в машините”, коментира футурологът.

Целия разговор гледайте във видеото.