Това съобщи Агенцията за социално подпомагане

Продължение по случая с малтретираното 5-годишно дете от Пловдив. Социалните власти го върнаха на биологичния му баща. Той е подписал писмена декларация, че поема отговорност за живота и здравето на сина си. 

До дни предстои двамата да заминат за Германия, със съгласието на майката. Самата тя е с две обвинения - за лека телесна повреда и за това, че не е оказала помощ на детето си, когато то не е било в състояние да се защити.

Липсва кожа от главата на обезобразеното момченце от Пловдив, зверствата - снимани с телефон

Детето е било изведено в петък по обед от Центъра за настаняване от семеен тип и окончателно предадено на биологичния му баща. „Той може да полага адекватни грижи. Това трябва да е изводът на социалните работници, за да го върнат при биологичния родител”, обясни процесуалният защитник на детето Васил Попов. 

Бащата днес отказа коментар. Но преди дни пред камерата на NOVA заяви, че иска да поеме изцяло грижите за сина си, като го отведе със себе си в Германия, където от 17 години живее и работи. 

Бащата на малтретираното дете в Пловдив ще се срещне със сина си

Според адвоката на детето немските социални власти по всяко време ще могат да проверяват неговото състояние както и средата, в която се отглежда. 

Още днес бащата е трябвало да лети за Германия, но не е очаквал, че ще върнат сина му и е изпуснал полета. „Майката е предоставила нотариално заверена декларация, с която детето може да пътува извън територията на България”, допълни Попов. 

След операцията: 5-годишното малтретирано момченце от Пловдив се възстановява

Връщането на детето е възможно, след като в четвъртък съдът окончателно постанови „привременни мерки“ в полза на бащата. Майката даде съгласие той да поеме грижите до приключването на бракоразводното дело, обясни нейният адвокат.

„На този етап, с тези наказателни производства, ние нямаме как да имаме родителски права или комуникация с детето. В негов най-добър интерес беше привременните мерки и родителската отговорност да бъдат предоставени на бащата”, каза адвокатът на майката Таня Маринова. 

Така според социалните служби в Пловдив вече е отпаднала нуждата от закрила.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase