В града имало мини кръг „Нотариуса”, казва синдикалист в МВР

Една година след разследване в „Здравей България” висш полицай беше отстранен от ръководна длъжност. Шефът на Областната дирекция на МВР в Ловеч се разделя с поста си със заповед на вътрешния министър. Причината – разследване срещу Станислав Великов по сигнал на районен прокурор, че му е оказван натиск. Имало данни и за това, че директорът е подслушвал незаконно. Името на Великов нашумя покрай сигналите, че е „отворил чадър“ над своя заместник Георги Иванов, който все още е подсъдим за кражба на ток.

Отстраниха шефа на полицията в Ловеч заради съмнения за корупция и лоши практики

По този казус Софийската градска прокуратура се произнася, че има „пропуски при издаването на достъп до класифицирана информация на Иванов от Държавната комисия по сигурността". В своя защита Иванов дори поиска разследване срещу журналиста, направил репортажа за кражбата на ток. Основният мотив - как той се е сдобил с документите по неговия казус, въпреки че делото и всичко по него е публично и достъпно.

След няколко спирания и връщания на заседания, казусът отново тръгва в Районен съд – Ловеч в началото на месец март. Законът предвижда до 5 години лишаване от свобода и до 15 000 лева глоба. След отстраняването на директора Великов, разследваният му заместник Георги Иванов е излязъл в болничен.

Иван Павлов е част от синдиката на служителите в МВР, свидетел е и по делото срещу Иванов за кражба на ток. Павлов сподели, че и той, и близките му са били тормозени през двете години, в които Великов е бил на поста си.

Говори полицаят, получил сигнала за кражба на ток от зам.-директора на ОДМВР - Ловеч

NOVA разполага с документ, който доказва, че Станислав Великов е подслушвал незаконно. Той е от август 2023 г.

„Обществото трябва да покаже голяма нетърпимост, защото това е практика, която може да се разпространи към всички членове на съдебната система”, категоричен е Павлов.

Право на отговор: Заместник-директорът на МВР-Ловеч за делото за кражба на ток

По думите му из града се шушука, че и в Ловеч има местен мини кръг „Нотариуса”. Той бил оглавен от бил мъж, който е в кръга на Иванов и Великов – адвокатът на зам.-шефа на ОДМВР-Ловеч. Марин Ичев бил и бивш служител на системата.

„Нямат си клуб „SS”, но са превърнали в такъв областната дирекция”, обобщи Иван Павлов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase