Това съобщи директорът на агенцията Ханс Лейтенс при посещението си у нас

Директорът на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex Ханс Лейтенс пристигна на посещение у нас. Той съобщи, че броят на служителите на агенцията в България ще бъде увеличен до 500-600 за подсилване на охраната на границата срещу мигрантския натиск. Това ще се случи след 20 март.

Разследване: Мигранти стават жертви на насилие по българските граници

Заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов Ханс Лейтенс посети един от най-натоварените гранични пунктове - "Капитан Андреево". „Основното, което коментираме, е нивото на взаимодействие, набелязахме някои основни мероприятия за тази година, както и обсъдихме по-големия брой служители на Frontex, които ще бъдат позиционирани на българо-турската и българо-сръбската граница”, заяви Калин Стоянов.

По думите му Frontex са оценили изключително високо постигнатите резултати в борбата с нелегалната миграция. Стоянов отчете, че миграционният натиск е намалял с около 70%. „Изпълнителният директор на Frontex изрази своята пълна подкрепа за нашето приемане в Шенгенското пространство и по сухопътните граници до края на тази година”, каза министърът на вътрешните работи.

"България има много важна роля в охраната на външната граница на ЕС", посочи Ханс Лейтенс, който сподели, че за първи път посещава на място българо-турската граница. Той увери, че от началото на следващия месец, агенцията изпраща между 500 и 600 свои служители специално на тази граница, които ще работят заедно с българските гранични полицаи – ясна заявка, че агенцията ще отговори на всяка отправена от страна на българските власти молба за подкрепа, на която Frontex може да отговори.

Директорът определи спазването на основните права на чуждите граждани като един от основните въпроси: "Удовлетворен съм да чуя от министъра и от директора на ГД „Гранична полиция“, че българската държава предприема мерки да се гарантират основните права и ще бъдат вложени всички усилия в тази посока".

Изпълнителният директор на Frontex още веднъж заяви категоричната си позиция - „България е много важен партньор за нас, без България не можем да пазим външните граници на ЕС. Това е важно не само за страната ви, но и за целия ЕС“.

По-късно Лейтенс и Стоянов присъстваха и на церемонията по откриването на граничното полицейско управление в Болярово.

Там директорът на "Гранична полиция" Антон Златанов съобщи, че през март започва доставката на 360 високопроходими автомобила за нуждите на дирекцията. Това, по думите му, ще осигури по-качествено патрулиране.

Същевременно започва изграждане на допълнително видеонаблюдение по границата. Златанов отчете, че на последния конкурс за 200 вакантни места в дирекцията са кандидатствали 650 души. Той припомни, че когато е заел поста през лятото недостигът на кадри в дирекцията е бил около 700 души. 

По думите му мигрантският натиск по границата през есента и зимата е най-нисък от 10 години, но при затопляне на времето очакването е той да се усили.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Пресцентър на МВР