Безработицата също остава ниска

След като само допреди година българският пазар на труда беше във фаза на прегряване, то към края на 2023 г. тенденциите сочат появата на стагнация. Безработицата остава ниска, но заедно с нея постепенно намалява и търсенето на труд, а структурните проблеми все още не са преодолени, съобщава economic.bg

След кризата на трудовия пазар от пролетта на 2020 г. в следствие на пандемията от COVID-19 и ограничителните мерки за бизнеса, пътуванията и социалния живот като цяло, безработицата в България се движи според обичайната сезонна динамика. Пиковете ѝ са през зимните месеци, а намалението - през лятото, благодарение на активността на туристическия сектор и земеделието.

Самоосигуряващите се могат да променят вида на осигуровките

От средата на 2021 г. коефициентът на безработица се задържа в диапазона 4-5,5%, което отговаря на между 140 000 и 160 000 регистрирани лица в бюрата по труда  – чувствително по-нисък брой дори в сравнение с периода преди пандемията. По всичко личи, че безработицата в страната е достигнала своето естествено дъно, като тези, които може да бъдат наети на работа, са намерили места, а почти всички, които не успяват, трайно са преминали в групата на неактивните. Показателно е, че въпреки високия деклариран недостиг на труд, останалите безработни не успяват да се реализират – те или имат неподходящи образование и умения спрямо търсенето, или са в региони, където то е ниско.

Сред причините за това е профилът на голяма част от безработните лица. Броят на регистрираните в бюрата по труда на възраст под 29 г. е намалял значително – до 15-18 хиляди души през различните месеци на 2023 г., в сравнение с над 40 хиляди в пика на пандемията. По-слаб е спадът при трайно безработните – до 35 000 души.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase