Ресорните министри са изпратили съвместно писмо

Общо 20 европейски държави, сред които и България, поискаха от Европейската комисия решение на неотложните проблеми в земеделието, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

В писмото до изпълнителния заместник-председател на ЕК по Европейския зелен пакт Марош Шефчович и до комисаря по земеделие Януш Войчеховски се посочва, че „от няколко месеца в много държави членки на ЕС се провеждат демонстрации на голям брой фермери, което е симптом на криза в цяла Европа”.

Писмото изтъква проблемите, свързани с протестите в различни европейски държави, като ниските средни доходи на фермерите, нарастването на производствените разходи и стандартите за производство на фона на инфлацията, засилена от войната на Русия срещу Украйна.

Полски фермери влязоха в сблъсъци с полицията (ВИДЕО)

Писмото е подписано от министрите на земеделието на България, Австрия, Хърватия, Кипър, Чешката република, Гърция, Унгария, Франция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция.

Фермерите в цяла Европа основателно повдигат въпросите за липсата на дългосрочни перспективи, непризнаването на стратегическия характер на дейността им, необходимостта от прозрачни и задълбочени консултации, предвид прякото въздействие на европейското законодателство върху тяхната работа, посочват министрите в писмото си.

Те очакват решителни и незабавни действия по въпроси като системата на условността, натиска върху контрола, основно поради въвеждането на системата за мониторинг на площите, правото на грешка и опростяване на управлението на националните Стратегически планове по общата селскостопанска политика.

Киев ще приеме ограничения върху търговията си с ЕС, за да успокои Полша

Те изтъкват и опасенията в сектора, свързани с амбициозните цели на Европейската зелена сделка. Министрите отчитат необходимостта от предприемане на действия за климата, но отчитат, че натрупващите се нови стандарти стават все по-трудни за приемане, особено когато не се изискват при внос на продукти от трети страни.

В писмото си министрите изискват да се очертаят ясни перспективи пред фермерите при конкретен график за действие, включително с конкретни етапи, за да бъдат наясно земеделците със средносрочните промени преди есента. Министрите отбелязват още, че е от важността на това да бъдат бързо осведомени какви промени ще бъдат направени и в какъв срок.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase