Законът SB4 бе наречен от Байдън противоконституционен

Върховният съд на САЩ разреши на щат Тексас да арестува и затваря мигранти в рамките на новия строг имиграционен закон на щата.

САЩ отварят 4 контролни пункта на границата си с Мексико

Съгласно закона, известен като SB4, местната и щатската полиция може да арестува и преследва лица, заподозрени в незаконно преминаване на мексиканската граница. Администрацията на Байдън го нарече противоконституционен. Решението идва ден, след като беше блокиран от същия съд, докато текат извънредните обжалвания.

Прилагането на имиграционните закони - включително арестите - обикновено се извършва от федералното правителство. Сега SB4 дава тази власт на тексаските служители, като им позволява да преследват мигрантите или да разпореждат връщането им в Мексико.

Какво се случва в Тексас

Законът е сред най-строгите мерки за имиграция, предприемани в последно време от всеки щат на САЩ. Общо три пъти SB4 беше спиран от съдия Самюел Алито.

След това на 19 март Върховният съд заяви, че законът може да влезе в сила по същото време, когато по-нисшестоящият федерален апелативен съд преценява неговата законност. Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън приветства решението като "огромна победа" срещу администрацията на Байдън и Американския съюз за граждански свободи (ACLU), който оспори закона в съда.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС