Плодове за по 30-40 лв. килограма се появиха на някои пазари у нас

Череши от по 30-40 лв. за килограм се появиха на пазари у нас. Каква реколта очакват производителите и основателни ли са моментните цени?

Няма да има поскъпване на черешите тази година. Това прогнозират търговци по пазарите. Производители обаче предупреждават, че увеличените разходи застрашават българското производство.

В Кюстендил вече мислят за предстоящата черешова кампания, изкупвачи и производители заедно търсят варианти за защита на родното овощарство.

В стодекаровата черешова градина на Кирил Димитров в местността Черна нива, в землището на село Паничарево, има проблем.  

„Някои казват, че реколтата ще бъде по-голяма в сравнение с предишни години. Обаче за мен няма да бъде по-висока, защото голяма част от плодовете не са се опрашили, въпреки че беше благоприятно времето, може би въпреки пчелите от наличните наблизо 60 кошера, просто ги нямаше по време на цъфтежа в черешите”, каза Кирил Димитров, черешопроизводител.

И още един хроничен проблем - никой не иска да бере черешите. Причината е в изкупната цена на плодовете. Производителите получават от изкупвателните фирми само по един лев на килограм, а берачите искат 80 стотинки. И сметката не излиза.

„Работим, за да избием разходите през годината. Дано това да стане – изкупвачите да повдигнат леко цената, търговците… и добри цени на пазарите, и така – ние да се почувстваме и ние да изкараме некой лев отгоре като печалба, и всичко зависи от цените на преработвателните предприятия и оттам нагоре вече цената пазарите”, обясни Валери Чавдаров, черешопроизводител.

Фирмите изкупвачи са дали гаранции, че няма да внасят череши от Турция и Гърция, заради които родната продукция оставаше неизкупена. За цената обаче още нищо не може да се каже.

По думите на кмета на Кюстендил Огнян Атанасов трудно е да се поеме ангажимент за цената. „Причините са две – първо кампанията започва за индустриалната череша първо в Пловдив, и оттам се определя цената, оттам тръгва. Вторият фактор е, че все още не са подписани договорите на изкупвачите с техните контрагенти в чужбина”, каза Атанасов. 

„Числата на седмицата“: Защо произвеждаме все по-малко плодове

А по пазарите вече череши има. Разбира се, на високи цени. „Първите череши дойдоха от Гърция, вървят около 20 лева, вече излязоха и българските – заради по-ранното затопляне – те вървят на 15 лева. Българските са по-добро качество, гръцките охладени и замразени са били, и веднага почват да се набиват, да се накапват, докато българските са пресни и вече излизат и с по-добро качество. Те са от Петрич, от селата, каза Иванка Христова, търговец.
Истинската кюстендилска череша ще се появи на пазара в края на месец май.

Повече по темата гледайте във видеата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase