Криминизира се осакатяването, кибертормоза и принудителните бракове

Държавите членки на Европейския съюз приеха първото европейско законодателство за борба с насилието над жени, предаде АФП. Този текст изключва изнасилването поради липсата на съгласие за общо определение.

Мъж намушка жена си в Старозагорско

Европейският парламент вече даде зелена светлина на директивата през април. Това официално приемане от Съвета на ЕС е последната законодателна стъпка. Текстът криминализира на европейско равнище осакатяването, принудителните бракове, споделянето на интимни изображения без съгласието на засегнатите и кибертормоза. В него се определят минимални наказания от 1 до 5 години лишаване от свобода в зависимост от престъплението.

Оставиха в ареста мъж, ударил с тесла жена си и пребил детето ѝ

В директивата се предвиждат утежняващи вината обстоятелства - например когато жертвата е дете, съпруга или бивша съпруга - в тези случаи се предвиждат по-тежки наказания. Документът също така има за цел да улесни подаването на сигнали за насилие до съответните органи.

Повдигнаха обвинение на жена, опитала да удуши майка си

"Насилието над жени и домашното насилие са трайни престъпления. Този закон ще гарантира на равнище ЕС, че извършителите ще бъдат строго наказвани и жертвите ще получат цялата подкрепа, от която се нуждаят", коментира белгийският министър на правосъдието Пол ван Тигелт, чиято страна председателства Съвета на ЕС.

Текстът е предмет на интензивни дискусии от месеци, особено по въпроса за правното определение на изнасилването, което е различно в отделните държави от ЕС. В член 5 от проекта, представен от Европейската комисия през март 2022 г., се предвиждаше определение на изнасилването, основано на липсата на съгласие. Европейският парламент и държави като Белгия, Гърция, Италия, Люксембург и Швеция са съгласни с това определение.

Но десетина държави членки, сред които Франция, Германия и Унгария, се противопоставиха на включването на изнасилването в законодателството с аргумента, че ЕС няма компетенции в тази област и че текстът рискува да бъде отменен от европейските съдилища в случай на обжалване.

"Бихме искали тази директива да бъде малко по-амбициозна", призна испанският министър на равенството Ана Редондо, когато пристигна на среща в Брюксел. Въпреки това тя смята, че законодателството е "добра отправна точка".

Държавите членки ще разполагат с три години, за да транспонират директивата в националното си законодателство. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС