Необходимост или мода са допълнителните часове преди матурите

Необходими ли са частните уроци за подготовка на учениците преди матурите, или са мода, която всички родители следват? „Дали са проблем частните уроци, е от значение каква е степента от нуждата от подобна допълнителна подготовка. Частните уроци през последните години стават като задължителна тенденция, особени преди национално външно оценяване. С всяка следваща година това напрежение нараства. Някои деца започват да се готвят за външните оценявания две години по-рано, посещавайки частни уроци”, каза координаторът „Образование и социално-емоционални умения” в Асоциация „Родители” Зорница Трифонова. По нейни думи освен финансовия аспект, частните уроци водят и до преумора у самите деца.

"НА ТВОЯ СТРАНА": Бум в търсенето на частни уроци след 7 клас, цените скочиха

„Учениците, които постъпват в Националната финансово-стопанска гимназия, са постигнали много високи резултати на националното външно оценяване след седми клас. Темата за частните уроци е една от най-сензитивните теми за българското общество от десетилетия. Това е стремежът на всяко семейство да предостави най-доброто образование за своето дете. Чрез записване на децата на частни уроци, те се презастраховат”, обясни директорът на Национаната финансово-стопанска гимназия Мая Гешева. Според нея училищата предоставят достатъчна информация за подготовката на учениците.

„Подготвях  се сама с тестове от сборници. Получих и помощ от наша семейна приятелка, която е учител по литература. По математика също бях без частен учител. Имах добър учител по математика от училище, бързо усвоявах материала, докато слушам още в час”, разказва Киара Ефремова, която успешно се е класирала за мечтаната от нея гимназия.

Синът на Румяна Ангелова поискал от майка си да го запише на уроци по БЕЛ, защото не се чувствал достатъчно уверен. След това тя го записала и на уроци по математика, където момчето може да прави пробни матури. „Всички деца от класа му ходят на частни уроци, не знам на какво се дължи това. Надявам се искрено, че в училище ги подготвят добре. Започна истерия преди външното оценяване”, споделя тя.

Целия разговор гледайтe във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase