Междувременно хуманитарна помощ започна да влиза от новия плаващ кей

Хуманитарна помощ започна да влиза в Газа от новия плаващ кей. Съоръжението беше построено от американската армия. То позволява в обкръжения от израелските войници анклав да влизат храни, лекарства и продукти за лична хигиена. Въпреки че кея заработи, Съединените щати отново поискаха от Израел да отвори наземните пропускателни пунктове към анклава.

Първата пратка с помощи е доставена през временния кей в Газа

През тях могат да влизат много по-голямо количество помощи и логистиката е много по-евтина. ООН обвинява Израел, че умишлено блокира храните за палестинците. Използването на глада като оръжие е военно престъпление според международното право. Плаващият кей работи по сложна схема. Държавите изпращат помощите в Кипър. Там Израел ги инспектира на пристанището. С кораби пакетите пристигат на плаващия кей. След това се разтоварват на камиони и се карат в Газа.

"За по-малко от два месеца Съединените щати успяха да осъществят сложен, мултинационален механизъм. Чрез него подпомагаме доставките на животоспасяваща помощ за Газа. Спазваме поетите от нашите партньори ангажименти и увеличаваме капацитета на ООН да достави помощ на нуждаещите се", заяви Джон Кърби - говорител на Белия дом.

"Не искаме кораби. Искаме да отворят пунктовете, за да може да се преминава. Искаме официална граница на Газа. Тези самолети, с които ни хвърлят храна като на кучета, са опасни. Товарите падат върху къщи и хора, а в тяха няма почти нищо. И корабите не са решение. Да отворят пункта към Египет - това е решението" смята палестинецът Хасан, който живее в Газа.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase